Zemei tuvojas asteroīds, kura forma atgādina galvaskausu

© CC BY-NC-ND 2.0 / Steve Wilson / SkullЧереп. Архивное фото
Череп. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neparastās formas debesu ķermenis tuvosies mūsu planētai nākamā gada novembrī. Šī nav pirmā reize, kad tas tuvojas Zemei.

RĪGA, 23. decembris — Sputnik. Asteroīds 2015 TB-145, kura forma atgādina galvaskausu, tuvojas Zemei. Minimāls attālums no Zemes to šķirs 2018. gadā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz portālu ScienceDaily.

"Mums parādisies iespēja iegūt jaunus datus, kas palīdzēs pilnveidot mūsu zināšanas par šo debesu ķermeni un citiem tamlīdzīgiem objektiem, kuri tuvojas mūsu planētai," — ScienceDaily citēja Andalūzijas Astrofizikas institūta zinātnieka Pablo Santosa-Sansa teikto.

Neparastā asteroīda izmēri sastāda 625-700 metrus, rotācijas periods – apmēram trīs stundas. Pie tam tā virsma atstaro tikai aptuveni sešus procentus Saules gaismas.

Planēta Zeme - Sputnik Latvija
Zemei tuvojas potenciāli bīstams asteroīds

"Tātad tas ir ļoti tumšs, atspoguļošanas spēja nedaudz pārsniedz ogles," – stāstīja Santoss-Sanss.

Neparastās formas debesu ķermenis tuvosies mūsu planētai nākamā gada novembrī. Šī nav pirmā reize, kad tas tuvojas Zemei.

Iepriekš asteroīds aiztraucās garām planētai 2015. gadā, 30. oktobra naktī, tāpēc astronomi to iedēvēja par "Helovīnu".

Iepriekš asteroīds pietuvojās Zemei no astronomijas viedokļa visai nelielā attālumā – tikai 1,3 reizes tālāk nekā no mūsu planētas līdz Mēnesim, norāda zinātniskais izdevums Astronomy & Astrophysics. Gaidāms, ka 2018. gadā tas palidos garām Zemei lielākā attālumā nekā iepriekš.

Zinātnieki prognozē, ka nākamreiz asteroīds 2015 TB-145 pietuvosies mūsu planētai tikai 2088. gadā.

Ziņu lente
0