Liela daļa Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju neatbalsta valsts dalību NATO

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības ministrijas pasūtītā pētījuma dati parādīja, ka dalību Krievijai naidīgā militārā blokā stingri atbalsta mazāk nekā puse valsts iedzīvotāju.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Aizejošā gada rudenī Igaunijas Aizsardzības ministrija pasūtīja neatkarīgajā pētījumu firmā Turu-uuringute AS pētījumu "Sabiedrības viedoklis un valsts aizsardzība", vēsta Sputnik Igaunija.

Aptaujā piedalījās 1201 dažādu tautību Igaunijas iedzīvotājs vecumā no 15 gadiem. Tās rezultāti apliecināja, ka vairums aptaujāto republikas krievvalodīgo iedzīvotāju (67%) neatbalsta Igaunijas dalību NATO. Kategoriski pret NATO iestājas 48% Igaunijas krievvalodīgo iedzīvotāju.

Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas valstis – mazā un vidējā darbības rādiusa ieročnesēji

Pretēji tam Igaunijas dalību Ziemeļatlantijas blokā atbalsta 92% igauņu, savukārt krievvalodīgo vidū pret valsts dalību NATO neiebilst vien 33% aptaujāto.

Pētījuma vadītājs atzīmēja, ka tas ir zemākais krievvalodīgo atbalsts dalībai NATO kopš 2015. gada marta. Viņš atzīmēja, ka krievvalodīgo respondentu atbalsts samazinājies pēc 2007. gada "bronzas naktīm", kā arī pēc kara Gruzikā, konflikta sākuma Ukrainā un 2011. gada "arābu pavasara" notikumiem.

Saskaņā ar vispārējo statistiku 2017. gada oktobrī dalību NATO atbalstīja 74% Igaunijas iedzīvotāju. No tiem 43% ir stingri pārliecināti par to, savukārt 31% drīzāk atbalsta, nevis neatbalsta. Viennozīmīgi pret dalību NATO iestājas 19% valsts iedzīvotāju, savukārt 8% aptaujas dalībnieku vispār nav viedokļa šajā jautājumā.

Igaunijas Aizsardzības ministrs Jiri Luiks jau nosauca pētījumā atspoguļotos skaitļus par "fantastiskiem".

Ziņu lente
0