Bergmanis: Latvijai pagaidām nav iespējas iegādāties jaunas haubices

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis
Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis pastāstīja, ka valstij pagaidām nav iespējas iegādāties jaunu militāro tehniku.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Pagaidām Latvija var iegādāties tikai lietotas haubices, paziņoja radio Baltkom intervijā valsts Aizsardzības ministrijas vadītājs Raimonds Bergmanis.

Viņš atzīmēja, ka Latvija uztur savu kaujas gatavību visos iespējamos veidos.

"Ja būtu iespēja, pirktu jaunas. Parādē varēja pamanīt atšķirību, salīdzinot ar to, kas bija. Un šīs haubices parādīja sevi ļoti labi mācību laikā. Īsā laikā mēs iemācījāmies tās vadīt. Un šaušanas attālums nemainās no izlaiduma gada, lādiņš sasniedz nepieciešamo mērķi. Mēs iegādājāmies gandrīz visu nepieciešamo," — teica Bergmanis.

Šī gada aprīļa beigās Latvijas parakstīja vienošanos ar Austriju par M109 sērijas 155 milimetru haubiču piegādi kopā ar tēmēšanas sistēmām un personālu. Tika ziņots, ka kopumā tiks iepirktas 47 militārās tehnikas vienības. Vienas tehnikas vienības vērtība, atkarībā no modifikācijas, sastādīs 60-140 tūkstošus eiro.

Военнослужащий Канады несет флаг НАТО на военном параде в Риге - Sputnik Latvija
ASV un NATO ieguldīja Latvijas aizsardzībā simtiem miljonu eiro

Lietotas austriešu haubices ieradās Latvijā oktobrī.

Tāpat Latvija noslēdza līgumu ar Lielbritāniju par lietotu bruņumašīnu piegādi.

Kopumā NBS sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta ietvaros paredzēts saņemt 123 militārās izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas, no kurām Latvija saņēmusi jau 65 vienības.

Bruņutehnika pirms piegādes no Lielbritānijas iziet kapitālu remontu un modernizāciju.

Pilna 123 platformu atjaunošana un kapitālais remonts, kā arī rezerves daļas un speciālistu apmācība izmaksās Latvijai 46 miljonus 600 tūkstošus eiro.

Latvijas iepirktās haubices no 2003. līdz 2007. gadam tika modernizētas un iekonservētas.

Modernizētas M109 sistēmas haubices šobrīd izmanto arī Austrijas armija. Šīs haubices Austrija 90. gadu vidū iegādājās Lielbritānijā.

Ziņu lente
0