Kanāda piegādās ieročus Ukrainai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Letālā bruņojuma piegādes Kijevai var iededzināt kara liesmas Donbasā ar jaunu spēku.

RĪGA, 15. decembris — Sputnik. Kanādas valdība apstiprinājusi letālo ieroču piegādi Ukrainai, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Kanādas valdības oficiālo žurnālu Canada Gazette.

Šī ziņa radījusi pateicības plūsmu no Ukrainas puses. Prezidents Petro Porošenko pateicās Kanādai "par spēcīgo un savlaicīgo atbalsta signālu". Ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins Twitter tīklā informēja, ka tagad Kijevai nekas netraucē saņemt ieročus no Kanādas. Ukrainas vēstnieks Kanādā Andrejs Ševčenko paziņoja, ka informācija par ieroču piegādēm viņu iepriecina, un pauda pārliecību, ka tas palīdzēšot "tuvināt mieru" valstī.

Iepriekš vēstīts, ka 12 decembrī ASV prezidents Donalds Tramps parakstījis valsts aizsardzības budžetu 2018. finanšu gadam, kurā paredzēta militārā palīdzība Ukrainai 350 miljonu dolāru apmērā. Pie tam puse šīs summas būs pieejama tikai pēc nozīmīgām reformām.

Bīstams precedents

Krievijas domes loceklis Francs Klincevičs intervijā RIA Novosti pauda viedokli, ka ar šādu rīcību Kanāda iesaistās Ukrainas iekšējā konfliktā un pārkāpj Minskas vienošanās. "Veidojas ļoti bīstams precedents," – viņš atzīmēja.

Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Ukraina atzīta par trūcīgāko valsti Eiropā

Turklāt tas nozīmē, ka Kanāda uzņemas atbildību par Ukrainas bruņoto spēku darbībām, ko apmācījuši instruktori no Kanādas un kas bruņojušies ar kanādiešu ieročiem. Pēc Klinceviča domām, šīs piegādes var mainīt Donbasa konfliktā iesaistīto spēku attiecību.

Krievijas politologi un militārie eksperti ir vienisprātis: ieroču piegādes rezultātā situācija Donbasā pasliktināsies. Piemēram, politologs Sergejs Grebeņuks uzskata, ka Kijevai svarīgas ne tikdaudz ieroču piegādes, cik politiskais signāls no rietumvalstīm, iespēja tām pietuvināties.

"Ukraina konsekventi demonstrē savu vēlmi iesaistīties prorietumnieciskajā politikā un savu orientēšanos uz Eiropu un ASV," – viņš uzskata.

Krievija jau vairākkārt ieteikusi partneriem rietumvalstīs atturēties no ieroču piegādes Kijevai, jo šis solis novedīs tikai pie konflikta eskalācijas valstī. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs teica, ka šādas darbības neveicinās krīzes noregulēšanu Donbasā un Minskas protokolu īstenošanu.

Ziņu lente
0