Ģimenes ārsti: e-veselības sistēma var radīt haosu

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasСотрудница больницы
Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroniskās veselības aprūpes sistēmas trūkumi var radīt haosu visā medicīnas sistēmā Latvijā – e-veselības lēnās darbības dēļ ģimenes ārsti jau tagad ir spiesti strādāt virsstundas.

RĪGA, 14. decembris — Sputnik. Pagaidām nav nekādu garantiju, ka no 1. janvāra, kad e-veselības sistēmas lietošana būs obligāta, medicīnas sistēmā Latvijā nesāksies haoss, Saeimas Veselības aprūpes apakškomisijā paziņoja deputāte, Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Koslovska, raksta "Freecity".

Darbs pie datora - Sputnik Latvija
Hakeris: e-veselība – tas ir šausmas un 14 miljoni eiro, kas aizlidojuši skurstenī

Kozlovska uzsvēra, ka problēmu rada nevis līgumu slēgšana ar lietotājiem, kuru skaits aug, bet gan pašas sistēmas darbība, un rodas bažas, ka no janvāra cietīs tieši pacienti. Viņa paskaidroja, ka pacienti atkārtoti dodas pie ģimenes ārsta pēc receptes e-veselības trūkumu dēļ, bet ģimenes ārsti strādā pēc darba laika beigām un pat brīvdienās, jo sistēmas lēnās darbības dēļ nevar izrakstīt receptes un darba nespējas lapas darba laikā tā, lai neciestu pacienti.

Kozlovska atgādināja, ka dienu iepriekš sistēma nav strādājusi visā Latvijā. Kāda ģimenes ārste konstatējusi, ka receptē norādītais medikamentu daudzums pieaudzis desmitkārt, un, tā kā Nacionālā veselības dienesta atbalsta telefons darbojas tikai līdz 20:00, viņai nācies patstāvīgi anulēt visas kļūdainās receptes.

Pie tam Kozlovska atzīmēja, ka bažas rada cienījama vecuma ārsti, kuri gatavojas pamest darbu e-veselības dēļ.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti nolēma pārtraukt streiku

Saeimas apakškomisijas locekļi vienojās informēt par situāciju premjerministru Māri Kučinski un veselības ministri Andu Čakšu.

E-veselības sistēmas ieviešana bija viens no ģimenes ārstu un Veselības ministrijas ilgstošā konflikta iemesliem. Pēc ilga streika tika nolemts sākt elektronisko darba nespējas lapu un recepšu lietošanu ar noteikumu, ka receptes izrakstīšana ilgs ne vairāk kā 60 sekundes janvārī un 30 sekundes – februāri.

Aizvadītajā nedēļā Ilmārs Poikāns, plašāk pazīstams kā "hakeris Neo" testēja portālu eveseliba.gov.lv – elektroniskās veselības aprūpes sistēmas elementu, un norādīja, ka ģimenes ārstu pretenzijas ir pamatotas. IT speciālists norādīja: viņš saprot, kāpēc ārsti ir gatavi jebkādam konfliktam ar VM, lai tikai nenāktos lietot sistēmu.

Ziņu lente
0