Atbraukt pēc alus, palikt muzeja dēļ: Valka attīsta "alkotūrismu"

© Sputnik / Sergey MelkonovPiemineklis grāmatas varonim, romantiķim Tomasam Nipernādijam Valgā
Piemineklis grāmatas varonim, romantiķim Tomasam Nipernādijam Valgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valkas pašvaldība gūst arvien lielāku labumu no igauņu un somu "alkotūristu" vizītēm – tieši virs vīna veikala viņiem uzcelts hostelis.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. Daži "alkotūristi" brauc no Igaunijas un Somijas uz Valku, lai iegādātos alkoholiskos dzērienus, taču paliek arī aplūkot vietējās ievērības cienīgās vietas, vēsta LSM.lv.

Valkas Tūrisma informācijas centra vadītājs Dainis Čapiņš pastāstīja, ka mašīnas ar igauņu numurzīmēm Valkā vairs nav kaut kas neierasts, savukārt somu "alkotūristus" uz pilsētu ved veseliem autobusiem. Taču būtu nepareizi domāt, ka somi un igauņi brauc uz Valku tikai pēc alkoholiskajiem dzērieniem — daļa no viņiem paliek šeit pa nakti, kā arī apmeklē vietējās apskates vietas. Tūristu piesaistīšanai virs kāda alkoholisko dzērienu veikala Valkā pat uzcelts hostelis.

Alus pudeles - Sputnik Latvija
Latvija piesaista somu alkotūristus

Čapiņš ir pārliecināts, ka "alkotūrisms" pozitīvi ietekmē ne vien tirgotāju un valsts budžetu, kura iekasē akcīzes nodokli, bet arī nāk par labu pilsētai, jo daļa tūristu iztērētās naudas paliek pilsētas budžetā.

Turklāt, pēc viņa sacītā, pilsēta aktīvi sadarbojas ar igauņu Valgu — daudzi pasākumi tiek rīkoti lkopīgi un finansēti no abu pašvaldību budžetiem.

Igauņi sāka braukāt pēc alkoholiskajiem dzērieniem uz Latvijas pierobežas pilsētām pērnā gada sākumā, pēc akcīzes nodokļa paaugstināšanas alum un stiprajam alkoholam. Oktobrī "alkotūrisma" mērogs sāka izraisīt Igaunijas uzraugošo iestāžu uztraukumu.

Tobrīd Valkā strādāja jau 5 specializēti alkohola tirdzniecības veikali. Šī gada martā to skaits jau palielinājies līdz 6. 2016. gadā viens no šiem veikaliem pārskaitīja valsts budžetam 13 miljonus eiro, turklāt 8 miljonus sastādīja akcīzes nodokļi.

Taču apskates vietas Valkā neaprobežojas tikai ar vīna veikaliem: vietējais Tūrisma informācijas centrs piedāvā apskatīt dabas un kultūras objektus gan pašā pilsētā, gan tās apkaimē.

Ziņu lente
0