Tramps atteicies "aizsargāt no Krievijas" NATO valstis, kuras "nemaksā"

© REUTERS / KEVIN LAMARQUEASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tramps vairākkārt kritizējis aliansi un pieprasījis, lai sabiedrotie maksā vairāk par savu drošību.

RĪGA, 9. decembris — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis saviem atbalstītājiem Floridā, ka neplāno aizsargāt, piemēram, no Krievijas NATO valstis, kuras "nemaksā" par savu atrašanos aliansē, vēsta RIA Novosti.

Tramps atgādinājis, ka savas vizītes laikā NATO šogad viņš atklāti paziņojis: alianses valstīm "ir jāmaksā". Citādi, pēc viņa sacītā, viņiem nav ko darīt organizācijā.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
Donalds Tramps nav apstiprinājis apņemšanos pildīt NATO 5. pantu

"Es viņiem liku saprast: ja jūs nemaksājat, jūsu te nebūs. Par to mani kritizēja presē, viņi paziņoja, ka Donalds Tramps ir rupjš pret mūsu sabiedrotajiem. Taču patiesībā rupji ir viņi, ja nemaksā! Piemēram, mums ir valsts, kura nemaksā, pēc tam šī valsts sāk spēlītes ar visiem pēc kārtas — ar Krieviju? Valsts nemaksā, kļūst agresīva, un mēs nonākam pie Trešā pasaules kara kaut kādas tur valsts dēļ, kura pat nemaksā," — paziņoja Tramps.

Tāpat ASV prezidents aprakstīja savu sarunu ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, no kuras viņš cenšas panākt NATO izmaksu palielināšanu.

"Mēs taču viņus aizsargājam, mums ir 40 tūkstoši karavīru Vācijā, neviens to nezina! Es viņai saku: "Iedodiet mums mazliet." Viņa saka: "Donald, vācu tautai tas nepatiks." Un es saku: "Zini, ko? Amerikāņu tautai tas nepatīk," — pastāstīja Tramps.

ASV nodrošina "lauvas tiesu" NATO budžeta. Tramps vairākkārt kritizējis aliansi un pieprasījis, lai sabiedrotie maksā vairāk par savu drošību. Pirms ievēlēšanas republikānis dēvēja NATO par "novecojušu" organizāciju, taču pēc uzvaras vēlēšanās atteicās no šī viedokļa.

Ziņu lente
0