Vecums pāri 50 – viens no riska faktoriem darba meklējumos

© Sputnik / Руслан Кривобок / Pāriet pie mediju bankasDarbs pie datora
Darbs pie datora - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darbiniekiem, kas vecāki par 50, iesaka pārkvalificēties, lai saglabāt konkurētspēju darba tirgū, vai pagaidīt pāris gadus, kamēr no Latvija galu galā neaizbrauks visi jaunieši.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Pēc Nodarbinātības valsts aģentūras Daugavpils filiāles vadītāja vietnieces Innas Bočarovas sacītā, šobrīd Latvijā ārkārtīgi asa problēma ir ar personu nodarbinātību, kuriem ir 50 un vairāk gadu, vēsta Lsm.lv.

Bočarova pastāstīja, ka, kad cilvēki, kas vecāki par 50 gadiem, zaudē darbu, viņiem ir ļoti grūti atrast darbu no jauna, nākas ilgi stāvēt nodarbinātības aģentūras uzskaitē un gaidīt, kamēr viņiem neizvēlēsies vismaz kaut ko. Par galveno iemeslu, kura dēļ vecāki pilsoņi kļūst par bezdarbniekiem, Bočarova nosauca noteiktu iemaņu trūkumu vai profesijas nepieciešamības trūkumu darba tirgū.

Bezpajumtnieks - Sputnik Latvija
Eiropā strauji aug bezpajumtnieku skaits

Pēc ierēdnes sacītā, darba vietas zaudēšanas gadījumā, cilvēkiem aiz 50 ir jāiziet kvalifikācijas paaugstināšanas kursus vai arī vispār jāpārkvalificējas un jānomaina profesija, taču ir jāņem vērā, ka pilnībā mainīt darbības jomu vecākos gados ir samērā sarežģīti.

Taču Bočarova tāpat apgalvo, ka pēdējā laikā darba devēji ar lielāku prieku pieņem tos, kam pāri 50, jo viņi apzinās, ka ir svarīgas zināšanas, kuras piemīt cilvēkiem ar lielu darba pieredzi. Kaut gan agrāk darba devēji izvēlējās pieņemt darbā jauniešus, atzīmē ierēdne.

Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvja Pētera Leiškalna viedoklis ne gluži sakrīt ar Nodarbinātības valsts aģentūras vadības viedokli. Leiškalns uzskata, ka globālas pārmaiņas darba devēju attieksmē pret vecākiem cilvēkiem pagaidām netiek novērota, taču pēc dažiem gadiem situācija varētu kļūt pavisam citāda.

Latvijas darba devēji būs spiesti pārstāt skatīties uz potenciālo darbinieku vecumu, kad darba tirgus iegrūs demogrāfijas bedrē, un tas notikšot dažos tuvākajos gados, jo darbā būs jāiziet cilvēkiem, kuri dzimuši 1997. gadā, kad Latvijā bija viszemākā dzimstība — 19 tūkstoši cilvēku, pastāstīja Leiškalns.

Eiro un kalkulators. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Oficiālie dati par bezdarbu sarūk rekorda ātrumā

Viņš paskaidroja, ka darba tirgū izies 19 tūkstoši jaunu darbinieku, savukārt 28 tūkstoši cilvēki dosies pensijā. Piektā daļa no 19 tūkstošiem jauniešu — ap  3 tūkstošiem, aizbrauks no Latvijas, un valstī paliks apmēram 16 tūkstoši darbinieku, kuriem jānomaina 28 tūkstošus pensionāru, kas ievērojami samazinās pretendentu skaitu uz vienu vakanci.

Apmācības konsultante Edīte Kalniņa savukārt atzīmē, ka nevajag sēdēt  rokas salikuši un jāsagaida, kamēr darba tirgus kļūs tukšs, jāmācās, jāattīstās un jātic saviem spēkiem jebkurā vecumā. Pēc viņas domām, labākais variants — tas ir paaugstināt savu kvalifikāciju vai vienkārši pārkvalificēties, lai atbilstu darba devēju mūsdienu prasībām.    

Ziņu lente
0