Apdrošinātāji: sargieties no 36 gadus veciem Volkswagen vadītājiem

© Sputnik / Vitaliy Ankov / Pāriet pie mediju bankasCeļu satiksmes negadījums
Ceļu satiksmes negadījums - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apdrošinātāji sastādīja aptuveno auto cienītāja portretu, kurš visbiežāk iekļūst avārijās ar neapdrošinātu automobili, - viņam ir 36-37 gadi, un viņš vada lietotu Volkswagen.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja apkopoto statistiku par pēdējiem 5 gadiem, vidusmēra Latvijas vadītājs, kurš sarīko CSN bez derīgas obligātās civiltiesiskās transportlīdzekļa apdrošināšanas (OCTA) polises, ir apmēram 36,9 gadu vecumā un vada Volkswagen markas automobili, kuram ir apmēram 19,4 gadi, vēsta  Baltnews.lv.

Автострахование - Sputnik Latvija
Apdrošinātāji: OCTA cenas varētu samazināt tikai konkurence

No 2012. gada līdz 2017. gadam par CSN vaininiekiem kļuvuši 475 (29%) vadītāju vecumā no 26 līdz 35 gadiem, kuriem nav OCTA polises, un 439 (27%) vadītāju vecumā no 18 līdz 25 gadiem, arī bez OCTA.

Kas attiecas uz automobiļu vecumu, ar kuriem neuzmanīgie vadītāji brauc bez apdrošināšanas, tad vislielākajā riska grupā atrodas mašīnas vecumā no 21 gada un vecākas, ar to dalību notika 756 avārijas (45%). 495 CSN (29%) piedalījās neapdrošinātas mašīnas vecumā no 16 līdz 20 gadiem. Un 25 avārijās tika pastrādātas uz automobiļiem, kurām bija līdz pieciem gadiem, — tie ir tikai 2% no kopējā avāriju skaita ar neapdrošinātiem automobiļiem.

Turklāt, visbiežāk par CSN vaininieku ar neapdrošinātu automobili kļūst Volkswagen — piecu gadu laikā tās iekļuvušas 282 avārijās. Otro vietu ieņēma BMW bez OCTA — 225 avārijas, savukārt trešajā vietā Audi — 224 CSN. Vērts atzīmēt, ka šo marku mašīnas Latvijā ir vispopulārākās, tādēļ arī avāriju ar to dalību ir proporcionāli vairāk.

Автострахование - Sputnik Latvija
Tuvojamies Eiropai: OCTA cenas Latvijā pieaugs

Iepriekš tika ziņots, ka OCTA obligātās apdrošināšanas polišu cenas šovasar pacēlušās par 120% un nav nekādu garantiju, ka šāds bums nenotiks atkal. OCTA vērtība ir atkarīga no vadītāja stāža, mašīnas vecuma, avāriju skaita un to smaguma pakāpes. Ar jaunajiem izcenojumiem obligātā apdrošināšana jaunam vadītājam ar nesliktu mašīnu un dažām avārijām (pat nenozīmīgām) varētu izmaksāt 700-800 eiro. Šādas summas liek dažiem autovadītājiem braukt vispār bez OCTA.

Petīcija par maksimālo OCTA polišu gada cenas griestu noteikšanu novembrī savāca Saeimas izskatīšanas nosūtīšanai nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu.    

Ziņu lente
0