Krievijas Valsts dome aizliegusi ieeju ārvalstu aģentu žurnālistiem

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Valsts domes ēka Maskavā
Krievijas Valsts domes ēka Maskavā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš liegumu apmeklēt resoru mediju – ārvalstu aģentu žurnālistiem ieviesa Federācijas padome – Krievijas parlamenta augšpalāta.

RĪGA, 7. decembris — Sputnik. Krievijas Federācijas Valsts dome aizliegusi apmeklēt iestādi ārvalstu aģenta statusu saņēmušo amerikāņu mediju žurnālistiem.

"Valsts dome uzskata par nepieņemamiem jebkādus uzbrukumus cilvēka pamattiesībām un brīvībām — vārda brīvību un tiesībām saņemt un izplatīt informāciju," — Krievijas parlamenta apakšpalātas lēmumu citēja RIA Novosti.

Vašingtonas Kapitolijs - Sputnik Latvija
"Kur ir simetrija?" ASV valsts mediju kurators vērtē Krievijas likumu par ārvalstu aģentiem

Dokumentā atzīmēts, ka deputāti, aizsargājot demokrātiskās vērtības, sper simetriskus soļus pēc tam, kad vairākiem Krievijas žurnālistiem tika liegta akreditācija ASV Kongresā. Iepriekš liegumu apmeklēt resoru mediju — ārvalstu aģentu žurnālistiem ieviesa Federācijas padome — Krievijas parlamenta augšpalāta. Valsts dome ierosināja spert līdzīgu soli reģionu likumdošanas sapulcēm.

Valsts domes vicespīkeris Pjotrs Tolstojs paskaidroja, ka ieeja resorā aizliegta diviem par ārvalstu aģentiem atzītiem medijiem un to dibinājumiem, kuri iekļauti Tieslietu ministrijas sarakstā.

Politiķis paskaidroja, ka tie nedarbojas kā patstāvīgi mediji, to ietekme slēpjas "hipersaišu sistēmā, tostarp arī sociālajos tīklos".

"Vai jūs zināt, ka, piemēram, tāds plašsaziņas līdzeklis kā "Radio Brīviba" ir interneta tīklā visvairāk citētā radiostacija Krievijā? Patiesībā tāpat darbojas daudzas opozicionārās radiostacijas un interneta telekanāli Krievijā: izstrādā ziņu sarakstu un publicē to interneta tīklā," — uzsvēra VD vicespīkeris.

Iepriekš Krievijas Tieslietu ministrija iekļāvusi ārvalstu aģentu sarakstā deviņus medijus, tostarp "Amerikas Balsi", "Radio Brīvība" un telekanālu "Nastojaščeje vremja". Reģistrā iekļuvuši arī "Idel.Realiji", "Kaukaz. Realiji", "Krim. Realiji", "Radio Brīvība" Tatāru un baškīru dienests (Azatliq Radiosi), "Radio "Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (PCE/PC), "Sibirj. Realiji" un projekts "Faktograf".

Avīze uz galda - Sputnik Latvija
Krievijas Tieslietu ministrija iekļāvusi deviņus medijus ārvalstu aģentu sarakstā

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 25. novembrī parakstīja likumu par medijiem — ārvalstu aģentiem. Par ārvalstu aģentu var kļūt jebkurš ārzemju plašsaziņas līdzeklis, kas saņem finansējumu vai īpašumus no ārzemēm (tostarp arī no Krievijas juridiskajām personām, ko sponsorē ārvalstu avoti). Likums ir piespiedu atbildes pasākums par Krievijas mediju apspiešanu ASV, piemēram, pēc prasības telekanālam RT America, kā arī Sputnik partnerim — kompānijai Reston Translator — reģistrēties ārvalstu aģenta statusā.

RT žurnālistiem anulēta akreditācija ASV Kongresā, ņemot vērā ārvalstu aģenta statusa piešķiršanu telekanālam. ASV Tieslietu ministrija iekļāva RT America ārvalstu aģentu sarakstā saskaņā ar 1938. gadā pieņemto likumu par ārvalstu aģentiem. 2017. gadā tika noraidīts aģentūras Sputnik lūgums pagarināt akreditāciju ASV Kongresā, atbilde uz atkārtotu pieteikumu joprojām nav saņemta.

No kā izbijies Valsts departaments

ASV Valsts departamenta pārstāve Hezere Nauerte paziņoja, ka resors ir nobažījies par to, ka Krievijā pieņemtais likums par medijiem — ārvalstu aģentiem varētu novest pie žurnālistu aizturēšanas un izsūtīšanas.

RT Galvenā redaktore Margarita Simoņana - Sputnik Latvija
Simoņana par medijiem-ārzemju aģentiem: mežu cērt – šķembas lec

"Vārda brīvība attiecas arī uz to, ko citas valdības var uzskatīt par nekomfortablu. Tas attiecas gan uz mūsu sabiedrotajiem un partneriem, gan arī uz valstīm, ar kurām mums izveidojušās saspringtas attiecības, — viņa teica. — Mēs uzskatām, ka Krievijas likumu par medijiem būs iespējams pielietot arī kā likumu par NKO. Mēs esam noraizējušies par to, ka galu galā viņi var draudēt reportieriem, aizturēt reportierus, padzīt viņus no valsts. Esam pašos pamatos pārliecinati, ka tas ir nepareizi."

Iepriekš ASV vēstnieks Maskavā Džons Hantsmans aicināja Krievijas varasiestādes nepieļaut, lai likums par medijiem — ārvalstu aģentiem novestu pie problēmām ar vārda brīvību un to plašsaziņas līdzekļu redakciju neatkarību, kuri vēlas brīvi strādāt Krievijā.

Ja ASV atcels lēmumu anulēt RT akreditāciju, arī Valsts dome būs gatava izskatīt līdzīgus pasākumus, paziņoja valsts domes Kontroles un reglamenta komitejas vadītāja Olga Savastjanova.

Viņa uzsvēra, ka ar šo lēmumu Valsts dome neatņem akreditāciju ASV. "Viņi var savos medijos brīvi atspoguļot darbību, ko uzskata par nepieciešamu, mēs pieņemam lēmumu ierobežot ieeju Valsts domē," — norādīja politiķe.

Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova apstiprināja, ka visi pret ASV medijiem — ārvalstu aģentiem pieņemtie ierobežojošie pasākumu Krievijā tiks anulēti, ja tiks atcelti Krievijas mediju darba ierobežojumi ASV.

"Pirmkārt, mūsu grozījumi ir simetriski atbildes pasākumi. Otrkārt, visi soļi, kas sperti vai pašlaik tiek veikti pret amerikāņu medijiem, tiks anulēti, atcelti, kad ASV atcels visus pasākumus pret Krievijas telekanālu RT un citiem medijiem," — informēja Zaharova brīfingā.

Ziņu lente
0