Politika

Spānijas Augstākā tiesa atsaukusi Pudždemona starptautisko aresta orderi

© LLUIS GENE / AFPKatalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons Katalonijas neatkarības referendumā. Foto no arhīva
Katalonijas valdības vadītājs Karless Pudždemons Katalonijas neatkarības referendumā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Augstākās tiesas informācijas avotiem, ko sniedz spāņu mediji, Karlesu Pudždemonu un viņa biedrus varētu arestēt ierašanās brīdī Spānijā.

RĪGA, 6. decembris — Sputnik. Spānijas Augstākā tiesa atcēlusi bijušā Katalonijas vadītāja Karlesa Pudždemona starptautisko aresta orderi, ziņots valsts tiesu varas iestāžu mikroblogā Twitter.

"Tiesnesis Pablo Ljarena pieņēmis lēmumu atcelt bijušā (Katalonijas) valdības vadītāja Pudždemona un bijušo valdības locekļu aresta orderi, kuri uzturas Beļģijā," — paziņoja tiesa.

Kā atzīmē spāņu avīze El Pais, Pudždemona un viņa biedrus varētu arestēt pēc atgriešanās Spānijā.

Тысячи человек в Барселоне вышли на акцию протеста против ареста каталонских политиков - Sputnik Latvija
Video
Barselona protestē pret Katalonijas politiķu arestu

Spānijas tiesa 3. novembrī izsniedza orderi Pudždemona un viņa kolēģu arestam. Viņi apsūdzēti par sacelšanos, nemieru organizēšanu, valsts līdzekļu izšķērdēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un nepakļaušanos varas iestādēm. Par šiem  noziegumiem paredzētais sods sasniedz brīvības atņemšanu uz laiku līdz 30 gadiem.

5. novembrī Pudždemons brīvprātīgi padevās Beļģijas policijai. Kopā ar viņu policijā ieradās četri bijušie Katalonijas valdības locekļi ar saviem advokātiem. Nākamajā dienā viņus visus atbrīvoja no ieslodzījuma. Politiķiem ir jāpaziņo Beļģijas varas iestādēm savas īslaicīgās uzturēšanās adrese, jāsadarbojas ar izmeklēšanu un jāierodas pēc katra tiesībsargu izsaukuma.

Beļģijas varas iestādes plānoja paziņot tiesas lēmumu par Pudždemona un vēl četru bijušo autonomijas valdības locekļu izdošanu Spānijai 14. decembrī.

Pēc 1. oktobra Katalonijā veiktā referenduma rezultātiem, ko Spānijas Konstitucionālā tiesa atzina par nelikumīgu, autonomijas parlaments 27. oktobrī parakstīja neatkarības rezolūciju. Pēc stundas Spānija ieviesa valsts varas iestāžu tiešo pārvaldi Katalonijā. Spānijas premjers Marjano Rahojs paziņoja par autonomijas valdības locekļu, arī tās vadītāja Karlesa Pudždemona atstādināšanu no amata, parlamenta atlaišanu un Katalonijas parlamenta ārkārtas vēlēšanām 21. decembrī.

Ziņu lente
0