Saeima izskatīs petīciju par neprecētu pāru aizsardzību

© Sputnik / AlexTikhomirovLaulību gredzeni
Laulību gredzeni - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saeimas deputāti varētu atzīt viendzimuma partnerattiecības Latvijā – petīcija par kopdzīves likuma nepieciešamību Latvijā savākusi nepieciešamos 10 tūkstošus parakstu.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Petīcija par kopdzīves likuma pieņemšanu Latvijā, kas publicēta portālā Manabalss.lv, savākusi vairāk nekā 10 tūkstošus balsu un tiks izskatīta Saeimā.

Šo petīciju 2015. gadā publicēja partijas "Latvijas attīstībai" priekšsēdētājs Juris Pūce. Pēc viņa vārdiem, pašlaik pāriem, kuru attiecības nav reģistrētas, valsts aizsardzība nav pieejama.

Член ЛГБТ-сообщества с зонтиком во время парада - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijai neizdosies bēgt no homoseksuālās Eiropas

"Partneris, kura nelaulātais dzīvesbiedrs cietis negadījumā, nedrīkst pieņemt nepieciešamos medicīniskos lēmumus sava dzīvesbiedra vietā. Nelaulāts dzīvesbiedrs nesaņem sava partnera kopšanas tiesības invaliditātes gadījumā. Nelaulāti dzīvesbiedri nesaņem nodokļu atvieglojumus, nevar mantot, nesaņem atbalstu no valsts vai pašvaldības dzīvesbiedra bojāejas gadījumā," — Pūce uzskata oficiāli nereģistrētu pāru problēmas. Viņa ierosinātais kopdzīves likuma projekts izstrādāts saskaņā ar pērn Igaunijā apstiprināto likumu "Par kopdzīvi" un ļauj neprecētiem pāriem reģistrēt kopdzīvi pie notāra, lai saņemtu atbilstošas civilās un administratīvās tiesības.

Savā lapā Facebook Pūce pateicās visiem, kuri parakstīja petīciju, par iespēju nodrošināt līdztiesīgu tiesisko aizsardzību visām Latvijas ģimenēm.

Jāpiebilst, ka Igaunijā pieņemtais likums par kopdzīvi, uz ko atsaucas Pūce, faktiski legalizējis valstī viendzimuma partnerattiecības.

Флаг ЛГБТ - Sputnik Latvija
Eiropas tiesa varētu piespiest Latviju atzīt viendzimuma laulības

Likums, kas stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī, joprojām izraisa valstī diskusijas. Opozīcijas deputāti centās to atcelt, norādot, ka tas šķeļ sabiedrību, savukārt Igaunijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas galva Urmass Vīlma atgādināja, ka baznīcas viedokli par laulībām — vīrieša un sievietes savienību — nav iespējams grozīt ar balsu vairākumu parlamentā.

Taču Igaunijas eksprezidents Tomass Hendriks Ilvess likumu atbalstīja, bet viņa pēcnācēja Kersti Kaljulaida skaidroja, ka likums par kopdzīvi neradot problēmas heteroseksuāliem cilvēkiem.

Igaunija atzīst arī viendzimuma laulības, ko ES pilsoņi noslēguši citās Eiropas valstīs, taču likumā par ģimeni norādīts, ka laulība tiek slēgta vīrieša un sievietes starpā, tāpēc Igaunijas pilsoņu viendzimuma laulības valstī netiek atzītas.

Atzīmēsim, ka Juris Pūce ir viendzimuma laulību legalizācijas piekritējs, piemēram, viņš sveica Vācijas lēmumu, kura šovasar kļuva par 14. valsti ES, kas pieņēmusi atbilstošu likumu.

Ziņu lente
0