Ušakovs pastāstīja par domes pozīciju krievu skolu jautājumā

© Foto : Рижская думаМэр Риги Нил Ушаков
Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā atzīmēja galvaspilsētas mērs, skolās tiks organizētas papildnodarbības galvenajos priekšmetos dzimtajā valodā.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Rīgas pašvaldība ieviesīs mazākumtautību skolās speciālu programmu, kuras ietvaros galvenie priekšmeti skolēniem tiks pasniegti viņu dzimtajā valodā, paziņoja radio Baltkom intervijā mērs Nils Ušakovs.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Politologs paredz, ka nākotnē Ušakovs piedalīsies Latvijas valdībā

Viņš pastāstīja par vakardienas tikšanos ar premjerministru Māri Kučinski un izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski, kurā tika apspriesta gaidāmā izglītības reforma.

"Rīgas domes pozīcija sastāv tajā, lai ar šiem jautājumiem aktīvāk nodarbotos tieši pašvaldības. Saeimas līmenī šis jautājums vienmēr tiks politizēts, it sevišķi priekšvēlēšanu gaidās. Tādēļ šeit nepieciešama pragmatiska nepolitizēta pašvaldību pieeja," — teica Ušakovs.

Viņš atzīmēja, ka Rīgas pašvaldība jau ir izstrādājusi rīcības plānu.

"Sākot ar 2019. mācību gadu, Rīgas dome ieviesīs savu programmu mazākumtautību skolās, kurai paredzēts speciāls finansējums. Tā, skolās tiks organizētas papildus nodarbības galvenajos priekšmetos dzimtajā valodā. Tātad pēc fizikas stundas, kura notiks IZM programmas ietvaros latviešu valodā, skolēns varēs apmeklēt fizikas papildnodarbības pie tā paša skolotāja, taču jau dzimtajā valodā," — paskaidroja galvaspilsētas mērs.

Turklāt viņš piebilda, ka piedāvātā reforma viņam šķiet lieka.

"Rīgā mēs jau daudzus gadus neesam saskārušies ar to, ka skolēni latviešu valodas zināšanu trūkuma dēļ nespēja nākotnē atrast sev darbu. Toties ir pretēji piemēri, kad latviešu skolu skolēni bez krievu valodas zināšanām nevar atrast savu vietu darba tirgū," — noslēgumā teica mērs.

Oktobra sākumā izglītības Kārlis Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. IZM iecerējusi līdz šī gada beigām iesniegt MK normatīvo aktu grozījumus, kas saistīti ar iecerēto pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji plānoto skolu reformu vērtē negatīvi. 23. oktobrī pie IZM ēkas notika mītiņš pret mazākumtautību skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā. 16. novembrī notika vēl viena akcija. Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par mācību saglabāšanu krievu valodā. Viena no petīcijām jau savākusi 10 tūkstošus balsu, kas nepieciešamas tās iesniegšanai Saeimā.

Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv tika sākta parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu skolās. Viena no petīcijām savāca 10 tūkstošus balsu, kas nepieciešami tās iesniegšanai Saeimā. 21. novembrī petīcija tika nodota Saeimā parakstu likviditātes pārbaudei (netiek ņemti vērā nepilsoņu un par 16 gadiem jaunāku personu paraksti). Pēc pārbaudes noskaidrojās, ka parakstu skaits nav pietiekams, un vēlāk iniciatīva par bilingvālās izglītības saglabāšanu atgriezusies portālā Manabalss.lv.

Ziņu lente
0