Šadurskis: dublēt mācību priekšmetus skolās krievu valodā ir bezjēdzīgi

© Sputnik / Sergey MelkonovКарлис Шадурскис министр образования и науки Латвии
Карлис Шадурскис министр образования и науки Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kārlis Šadurskis pauda apmierinātību sakarā ar dialoga sākšanu starp Izglītības ministriju un Rīgas domi par izglītības reformu, taču Nila Ušakova piedāvājumu par papildnodarbībām dzimtajā valodā mazākumtautību skolās novērtē izvairīgi.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Latvijas Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis paziņoja, ka Rīgas mēra ideju par papildnodarbībām dzimtajā valodā mazākumtautību skolās pagaidām ir grūti novērtēt, taču papildu naudas ieguldīšana izglītībā – tas vienmēr ir labi, vēsta Mixnews.lv.

"Esmu vienmēr priecīgs par katru finansējumu, kas nonāk izglītības sistēmā — tas ir labi. Taču komentēt to ir grūti. Jo informācija skanēja tikai vārdiskā aprakstā. Es lūdzu sniegt piedāvājumu rakstiskā formā," — teica ministrs.

Uz jautājumu, vai tādā veidā Rīgas dome necenšas apiet plānoto reformu, ministrs atbildēja, ka piedāvājums paredz mācību programmas apgūšanu saskaņā ar standartiem un likumdošanas prasībām.

"Ja notiek papildnodarbības, tad, manuprāt, nav mērķtiecīgi atkārtot vienu un to pašu citā valodā, bet, jebkurā gadījumā,- ja tiek apgūtas kādas fizikas papildnodaļas, tad, domāju, ka tas nāks par labu," — paziņoja Šadurskis.

Viņš piebilda, ka pašvaldību iespējas ieguldīt līdzekļus izglītībā atšķiras, taču Rīgai kā bagātai pašvaldībai ir šādas tiesības, ja viss tiek darīts likuma ietvaros.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs pastāstīja par domes pozīciju krievu skolu jautājumā

"Ja tiešām šajās papildu nodarbībās tiks atkārtots tas pats, kas ir bijis rīta nodarbībās, tad man ir grūti šādu ieceri vērtēt kā ļoti pārdomātu. Bet jebkurā gadījumā gribu teikt, ka esmu iepriecināts, ka ir indikācijas, ka starp IZM un Rīgas domes vadību varētu sākties dialogs," — teica ministrs.

Kā Rīgas dome saglabās krievu valodu skolās

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka Rīgas mēram Nilam Ušakovam notika tikšanās ar premjerministru Māri Kučinski un Izglītības ministrijas vadītāju Kārli Šadurski, kurā viņš paziņoja par Rīgas domes plāniem nodrošināt vienlaikus izglītības kvalitāti un mazākumtautību tiesību ievērošanu. Vēlāk Ušakovs pastāstīja par paredzēto pasākumu būtību savā Facebook lapā.

Rīgas domes pieejas būtība ir sekojoša – pašvaldība apmaksās mazākumtautību skolām papildnodarbības priekšmetiem krievu valodā. Katrai skolai, balstoties uz bērnu skaitu, tiks paredzēts noteikts nodarbību skaits. Tālāk skola pati noteiks, pēc kāda priekšmetu daudzuma un kādā apjomā nepieciešama pasniegšana dzimtajā valodā.

Ziņu lente
0