Bezcerīga: bijusī Latvijas prezidente pastāstīja par VDK vervēšanas mēģinājumu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Латвийской Республики (1999-2007) Вайра Вике-Фрейберга
Президент Латвийской Республики (1999-2007) Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pastāstīja, ka čekists, kurš mēģināja viņu savervēt, jau neatkarīgajā Latvijā ieņēma diezgan augstu amatu.

RĪGA, 1. decembris – Sputnik. Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pastāstīja, ka laikā, kad viņa vēl dzīvojusi Kanādā, viņu centās savervēt Valsts drošības komitejas darbinieks, vēsta Kasjauns.lv.

Vaira Vīķe-Freiberga - Sputnik Latvija
Kļuvis zināms, kurš no bijušajiem prezidentiem izpelnījies VIP klases automobili

Vaira Vīķe-Freiberga vakar atzīmēja 80 gadu jubileju. Par godu šai jubilejai telekanāls TV3 uzņēma dokumentālo filmu par bijušo prezidenti "Trejāda Vaira". 

Vienā no epizodēm Vaira Vīķe-Freiberga stāsta, kā Kanādā viņu centās savervēt VDK. Saskaņā ar bijušās prezidentes atmiņām, vienreiz pie viņas ieradās ciemiņi no Latvijas – mākslinieki, zinātnieki, kuru vidū bijis arī viens "zilacainais", kurš visu čukstēja ausī: "Mēs jau, saprotiet, esam ārkārtīgi patriotiski, bet mums jāpakļaujas tai sistēmai un tā…"

Jau pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Vaira Vīķe-Freiberga ieguva iespēju iepazīties ar dokumentu, kuru sastādīja un parakstīja tieši tas pats cilvēks. Tajā bija teikts, ka viņa ir "bezcerīgs vervēšanas subjekts". Bijusī prezidente pastāstīja, ka šis čekists jau neatkarīgajā Latvijā ieņēma augstu amatu – ne tādu, lai draudētu valsts drošībai, taču samērā prestižu. Un prezidente centusies no viņa izvairīties.

Vaira Vīķe-Freiberga piedzima Rīgā 1937. gadā. Dažas nedēļas pēc meitas dzimšanas Vīķes-Freibergas tēvs, kurš bija jūrnieks, gāja bojā. Vēlāk viņas māte atkārtoti aprēcējās. 1944. gadā ģimene aizbēga uz Vāciju no padomju karaspēkiem. Pēc kāda laika ģimene pārvācās uz Maroku, kur viņas patēvam piedāvāja darbu.

Vaira Vīķe-Freiberga - Sputnik Latvija
Vaira Vīķe-Freiberga ir pārliecināta, ka kļuvusi par "pasūtījuma" upuri

Kad Vairai palika 16 gadu, ģimene pārcēlās uz Kanādu. Tur Vīķe-Freiberga saņēma pilsonību, augstāko izglītību, bakalaura grādu angļu valodā, maģistra grādu psiholoģijā, doktora grādu eksperimentālās psiholoģijas jomā Makgīla universitātē.

Daudzu gadu garumā nākotnes Latvijas prezidente dzīvoja un strādāja Kanādā – pasniedza lekcijas, nodarbojās ar tulkojumiem, piedalījās nacionālo un starptautisko zinātnisko organizāciju vadībā. 1989. gadā tika uzaicināta pārstāvēt Kanādu kā komisijas konsultante sakarā ar Brazīlijas parlamenta konstitucionālajām reformām.

Uz Latviju viņa atgriezās vien 1997. gadā, 1998. gadā Vaira Vīķe-Freiberga tika norīkota par Latvijas Institūta direktori, kurš atbildēja par valsts tēla veidošanu pasaulē. 1999. gadā viņa piedalījās prezidenta vēlēšanās, kurās uzvarēja, kaut gan sākotnēji nebija favorītu vidū.

Pēc amata atstāšanas Vīķe-Freiberga turpināja nodarboties ar aktīvu sabiedrisko darbību.

Ziņu lente
0