Latvija atbalstījusi kancerogēna herbicīda izmantošanu ES

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules Veselības organizācija informē: glifosāts ir mutagēna, kancerogēna viela, kuras ietekmē var veidoties ļaundabīgie audzēji.

RĪGA, 29. novembris — Sputnik. Astoņpadsmit ES dalībvalstis, tostarp arī Latvija, nobalsojušas par herbicīda glifosāta pielietojumu lauksaimniecībā tuvāko piecu gadu laikā, informēja Deutsche Welle.

Auzu lauks - Sputnik Latvija
Latvija atrodas ES organiskās zemkopības līderu sarakstā

Glifosāts ir sistēmisks neselektīvais herbicīds, kas tiek izmantots cīņai ar nezālēm un pielietojuma ziņā herbicīdu vidū ieņem pirmo vietu pasaulē. Uz glifosāta bāzes izstrādātie preparāti pieder pie 3. bīstamības klases un apdraud cilvēku. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem glifosāts ir mutagēna, kancerogēna viela, kuras ietekmē var veidoties ļaundabīgie audzēji.

Eiropas Pārtikas produktu drošības aģentūra neuzskata šo herbicīdu par kancerogēnu vielu.

Izdevums New Europe ziņoja, ka par licences pagarināšanu nobalsoja Bulgārija, Vācija, Portugāle, Rumānija, Čehija, Dānija, Igaunija, Īrija, Spānija, Latvija, Lietuva, Ungārija, Nīderlande, Slovēnija, Slovākija, Somija, Zviedrija un Lielbritānija.

Pret to iebilda Beļģija, Grieķija, Francija, Horvātija, Itālija, Kipra, Luksemburga, Malta un Austrija. Polija balsojumā atturējās.

Balsošanas gaitā Briselē 27. novembrī Vācijas Pārtikas un lauksaimniecības ministrijas pārstāvis atbalstīja herbicīda lietošanas licences pagarināšanu. Vācijas Vides aizsardzības ministre Barbara Hendriksa kritizēja šo lēmumu, paziņojot, ka tas neveicina uzticības nostiprināšanos resoru starpā.

Čipsi - Sputnik Latvija
Neveselīga pārtika kaitē organismam ne mazāk kā otrā tipa diabēts

Hendriksa paziņoja, ka pirms balsojuma informējusi Pārtikas ministrijas vadītāju par to, ka joprojām neatbalsta iespējamo atļaujas izsniegšanu ķīmiskās vielas tālākai lietošanai. Taču Briselē šis viedoklis netika atspoguļots.

2016. gada februārī Minhenes Patēriņa pētījumu institūts konstatēja glifosāta pēdas 14 populāru šķirņu vācu alū, ieskaitot "Becks", "Krombacher", "Paulaner", "Augustiner" u.c.

Institūts uzsvēra, ka dažos gadījumos fiksētais daudzums pat 300 reizes pārsniedzis minimālo pieļaujamo saturu.

Markas, kurās konstatēta viela: Krombacher, Oettinger, Bitburger, Veltins, Beck's, Paulaner, Warsteiner, Hasseroeder, Radeberger, Erdinger, Augustiner, Franziskaner, Koenig Pilsener, Jever.

Ziņu lente
0