#noRussianoGames: pusaudža iniciatīva izplatās sociālajos tīklos kā lavīna

© VK / Рома СтарковШкольник Рома Старков и его флешмоб #noRussianoGames
Школьник Рома Старков и его флешмоб #noRussianoGames - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Starptautiskie sporta ierēdņi ceļ žogu starp sportistiem un līdzjutējiem, uzskata tēvs un dēls Starkovi no Sanktpēterburgas. Viņi sākuši zibakciju sociālajos tīklos, lai atbalstītu Krievijas olimpisko izlasi.

RĪGA, 28. novembris — Sputnik, Aleksejs Stefanovs. "Kad tika pieņemts lēmums par mūsu slēpotāju atstādināšanu, Roma, kurš jau sešus gadus nodarbojas ar slēpošanu un personīgi pazīst šos sportistus, pienāca pie manis un pavaicāja: "Kā justos tu, ja tā pateiktu par mani?" – aģentūrai Sputnik pastāstīja Romāna tēvs Igors Starkovs.

"Atbildēju, ka nespēju ne iedomāties, kas ar mani notiktu. Tā nu viņš ierosināja atbalstīt sportistus ar sociālo tīklu palīdzību – bērni šajā ziņā ir ļoti mūsdienīgi. Var pavaicāt Romam klasesbiedru telefonus, un viņš tos neatradīs, taču, ja viņam nāksies sazināties ar viņiem, viņš tūlīt atradīs draugus sociālajos tīklos. Tātad ideja sākt zibakciju pieder tikai un vienīgi viņam. Es tikai palīdzēju ierakstīt interviju ar viena diskvalificētā sportista, Maksima Viļegžaņina māti Rufimu Pavlovnu," – piebilda Starkovs, vecākais.

Nevienlīdzīga attieksme

Tikai pirms sešiem gadiem Starkovu ģimene par slēpošanu neko daudz nezināja, taču Romāna vēlme nostāties uz slēpēm, bet vēlāk – kļūt par profesionālu sportistu pilnībā mainīja viņu dzīvi: tagad viņi ne tikai zina visu par Krievijas un starptautiskajām sacensībām, bet arī cenšas daudzas no tām apmeklēt. Tur viņi iepazinušies ne tikai ar pašiem sportistiem, bet arī viņu ģimeņu locekļiem – vecākiem, dzīvesbiedrēm un draugiem. Viņu vidū ir arī uz mūžu diskvalificētā Maksima Viļegžaņina māte.

"Var daudz ko rakstīt, komentēt, likt "laikus", taču, kad cilvēki redz mātes acis, cilvēku, kurš kopš pašas bērnības vedis dēlu uz treniņiem, nodarbojies un kuram pēkšņi bez jebkādiem pierādījumiem saka, ka viņas dēls ir pats pēdējais cilvēks, ka viņam tiks atņemti apbalvojumi un iespēja tos izcīnīt, tas ir vismaz negodīgi. Vecāki cieš visvairāk. Tāpēc lūdzām Rufimu Pavlovnu pastāstīt par dēlu un savām jūtām," – paskaidroja Romāna tēvs.

© VK / Рома СтарковRoma un viņa #noRussianoGames komanda
Школьник Рома Старков и его флешмоб #noRussianoGames  - Sputnik Latvija
Roma un viņa #noRussianoGames komanda

Savu zibakciju 13 gadus vecais Romāns Starkovs sāka ar to, ka publicēja savā lapā tīklā "VKontakte" garu vēstuli, kurā stāstīja, kā pārdzīvo par Maksima Viļegžaņina, Jevgeņija Belova, Aleksandra ļegkova, Alekseja Petuhova, Jevgeņijas Šapovalovas, Jūlijas Ivanovas un citu krievu sportistu likteni, kurus "bez jebkadiem pierādījumiem piespiež aiziet uz visiem laikiem", stāstīja, ka ir sašutis par "dubultajiem standartiem". Piemēram, par to, ka Krievijas sportistu fonā "norvēģu slēpotājam Martinam Sundbem piespriesta tikai diskvalifikācija uz diviem mēnešiem par pierādītu dopinga lietošanu."

© VK / Рома СтарковRoma Starkovs un viņa #noRussianoGames komanda
Школьник Рома Старков и его флешмоб #noRussianoGames - Sputnik Latvija
Roma Starkovs un viņa #noRussianoGames komanda

"Vienmēr esmu sapņojis kļūt par olimpisko čempionu. Es ticēju olimpiskajai kustībai! Kā es varu būt pārliecināts par savu nākotni, ja Starptautiskā Olimpiskā komiteja, kam jāaizsargā sportistu intereses un pret visiem jāizturas vienādi, pieņem tik cietsirdīgus lēmumus tikai pēc kaut kādiem vārdiem? Visa pasaule nesaprot, kāpēc ir tāda attieksme tikai pret krievu sportistiem. Kāpēc mēs visi klusējam – sportisti, valsts, pasaule? Kāpēc? SOK pati savām rokām iznīcina olimpiskās kustības ideālus un principus!" – atzīmēja Romāns savā vēstulē un aicināja "visus cilvēkus, sporta mīļotājus, sportistus dot pretsparu netaisnībai" un "neklusēt".

Strauja popularitāte

Šis aicinājums līdz ar videoierakstu lika pamatus zibakcijai, kas ātri šķērsoja Romāna un viņa vecāku paziņu loka robežas. Nācās steigšus radīt veselu sabiedrību tīklā "VKontakte", turklāt ne jau ne tikai Krievijas slēpotāju, bet arī visas Krievijas olimpiskās izlases aizsardzībai. Tā ātri kļuva populāra. Šeit informācija par notikumiem, kas saistīti ar mūsu sportistu atstādināšanu no sacensībām, apbalvojumu un titulu atņemšanu, sāka izplatīties daudz ātrāk. Par Romāna un sabiedrības galveno heštegu kļuva aicinājums #noRussianoGames.

Ziņu lente
0