Viedoklis

Ukrainas diplomāts pieprasa slēgt simtiem preses izdevumu Eiropā

© Foto : pixabayAvīžu kaudze
Avīžu kaudze - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms ES un Austrumu partnerības valstu samita Krievijas kritiķi centās iekvēlināt kaislības ap East Stratcom darbību.

Ukrainas vēstnieks Eiropas Savienībā Mikola Točickis pieprasījis aizliegt ES teritorijā ne tikai RT un Sputnik ziņu resursus, bet arī "simtiem un pat tūkstošiem citu melīgu ziņu izdevumu", vēstīja interneta izdevums Eurobserver. Informāciju par to portālā Sputnik Igaunija publicēja Aleksejs Toms.

Eiropā labi pazīstams interneta izdevums Euobserver publicējis rakstu, kura autors stāsta, cik ļoti Brisele nevēlas atvēlēt naudu cīņai ar "Krievijas propagandu". Cita starpā tajā norādīts, ka Maskava it kā ietekmējot ES ar mērķi kaitēt stratēģisko komunikāciju operatīvās grupas (East Stratcom Task Force) darbam. Padodoties šim spiedienam no ietekmīgā krievu diplomāta Andreja Keļina puses, ES izvairoties no Stratcom budžeta palielināšanas.

Спецслужбы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ticama nepatiesā informācija no slepeniem avotiem

Lai apstiprinātu savus apsvērumus, Euobserver autors intervējis Ukrainas vēstnieku Eiropas Savienībā Mikolu Točicki. Diplomāta viedoklis izrādījies tik, maigi sakot, dīvains, ka, šķiet, apstulbinājis pat portāla žurnālistu Endrjū Termanu. Viņa nemainīgi Krievijai naidīgie uzskati un publikācijas Euobserver dažkārt izkropļo faktus un vārdus par labu autora viedoklim par realitāti.

Taču pat Retmans nav gājis tiktāl, lai pieprasītu ES "ierobežot vai aizliegt" Eiropā "Krievijas propagandisko izdevumu, piemēram, RT un Sputnik", kā arī "simtiem un pat tūkstošiem citu melīgu ziņu izdevumu, piemēram, avīzi Luxembourg Herald un viltotus kontus sociālajos tīklos.

Luksemburgas un Ukrainas attiecību noslēpums nav atklāts

Ukrainas vēstnieka prasību vēriena samulsinātais žurnālists Retmans uzskata par nepieciešamu likt pēdiņās spēcīgākos Mikolas Točicka izteicienus, — šķiet, viņam nekas nav iebilstams pret Luksemburgas Heraldu. Euobserver, protams, noklusē savas domas jautājumā par prasību slēgt "tūkstošiem Eiropas izdevumu" un — obligāti, obligāti! — Luxembourg Herald, taču zināms iespaids par to, ka intervija ar Točicki ir sirreāla, noteikti rodas.

Фейковые новости - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Maskavieši ēd žurkas": kas Eiropā sacer melīgas ziņas par Krieviju

Cita starpā vēstnieks Točickis paziņoja, ka Maskava cenšoties kaitēt grupas East Stratcom darbam tāpēc, ka tā traucējot "Eiropas vērtību sagraušanai paredzētās Krievijas propagandas" izplatīšanu. Tiesa, diplomāts nepastāstīja, vai šīm vērtībām atbilst ierosinājums aizliegt tūkstošiem "melus ziņu" izdevumu.

Portālam Sputnik Igaunija neizdevās noskaidrot, ar ko tieši Ukrainas un vēstnieka Točicka priekšā nogrēkojies klusais un rāmais izdevums Luxembourg Herald, kurš galvenokārt stāsta lasītājiem par dzimto Luksemburgu.

Brisele apšauba East Stratcom pastāvēšanas jēgu

Atgādināsim, ka grupas East Stratcom nodaļa nodarbojas ar "Krievijas nepatieso ziņu" "apgāšanu". Tieši East Stratcom vajadzībām trīskārt lielākas summas no ES budžeta pieprasīja ES "intelektuālie centri, tostarp arī "Igaunijas Starptautiskais aizsardzības un drošības centrs".

Euobserver informēja par Krievijas ĀM delegācijas ES lietās vadītāja Andreja Keļina un Austrijas ĀM Austrumeiropas nodaļas vadītāja Tomasa Maira-Hartinga tikšanos. Pie tam izdevums apgalvoja, ka runa bijusi par East Stratcom. Keļins sarunas gaitā esot atzīmējis, ka šīs grupas finansējuma palielinājums, kuras līdzstrādnieki, starp citu, nomināli pakļauti Mairam-Hartingam, var kaitēt Krievijas un Eiropas attiecībām.

Google поиск - Sputnik Latvija
Google News mācīs slēpt Sputnik un RT publikācijas

Portāla Sputnik rīcībā nav informācijas par abu diplomātu sarunas saturu. Taču portālam labi zināma ar Ukrainu cieši saistītā East Stratcom darba "kvalitāte". Iespējams, arī Briseles domas par "Krievijas viltus ziņu" "atmaskošanas" efektivitāti nav īpaši augstas, tāpat kā par to, cik pamatotas ir apsūdzības pret Krievijas resursiem par tamlīdzīgu ziņu sagatavošanu. Domājams, tieši šīs šaubas, nevis Maskavas "spiediens" rada ES ieceri atturēties no papildu izdevumiem "kontrpropagandai" un pārorientēt Stratcom East darbību izglītojošā gultnē.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0