Igaunijas militārpersona atklājusi krievu panākumu noslēpumus

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasTanks T-90MS
Tanks T-90MS - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas karavīru panākumus hipotētiskajā karā ar NATO varētu nodrošināt veco labo papīra karšu izmantošana niķīgās elektronikas vietā un spēku pārdislokacijas ātrums.

RĪGA, 26. novembris — Sputnik. ASV militārais izdevums Defense News publicējis Igaunijas Aizsardzības spēku apakšpulkveža Kaupo Rosina slēdzienus jautājumā par Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Rietumi 2017", kas notika septembrī. Kaupo Rosins novērojis mācību gaitu un konstatējis trīs galvenos aspektus, kuri nopietni jāizvērtē, stāsta Sputnik Igaunija.

The Nation: ASV bez lieka trokšņa nogādā speciālo uzdevumu vienības pie Krievijas robežām >>

Pirmkārt, Rosins atzīmēja, ka mācības "Rietumi" aizritējušas radioelektroniskās cīņas līdzekļu nebijušas aktivitātes apstākļos.

"Traucējumu skaits, ko Krievijas karavīri radīja savām nodaļām mācību "Rietumi" laikā, bija pārsteidzošs. Mēs nekad agrāk nebijām redzējuši tādu līmeni," — apgalvo Rosins.

Šajos apstākļos Krievijas karavīri atgriezušies pie parastajām papīra kartēm. Informācija par apvidu var būt vitāli svarīga militārajām nodaļām, kuras konflikta apstākļos stāsies pretī NATO. Turklāt radioelektronisko traucējumu radīšana mācībās ļauj Krievijas un Balktkrievijas karavīriem pielāgoties tamlīdzīgiem apstākļiem un konflikta gadījumā būt gataviem rīkoties sakaru traucējumu apstākļos, uzskata igauņu apakšpulkvedis.

Pēc viņa domām, NATO nāktos pārdomāt citas Krievijas karavīru saziņas traucējumu metodes.

"Iespējams, šīm darbībām jāiekļaut daži kiberkara elementi, taču pēc būsim spiesti to darīt. Turklāt mums jādomā, kā aizsargāt savus sakaru kanālus," — piezīmēja Rosins.

Pēc igauņu eksperta domām, fakts, ka Krievija tik vienkārši rada sakaru traucējumus, liecina, cik tālu tā attīstījusi atbilstošās tehnoloģijas. Uz šos radioelektroniskās cīņas līdzekļus esot iespējams izmantot pret NATO, uzskata militārpersona. Rosins atzīmēja, ka Igaunijai, iespējams, tas neradīs īpašas grūtības, — karavīri varēs likt lietā papīra kartes, taču citiem sabiedrotajiem un komandieriem traucēkļi var radīt lielas grūtības.

Polijas aizsardzības ministrs uzskata, ka Krievija gatavojas "agresijai" >>

No mācībām "Rietumi" izriet arī otrs secinājums: NATO spēkiem vitāli nepieciešams palielināt pārvietošanās ātrumu. Pēc Rosina domām, situācijā, ja Krievijas karavīri šķērsotu Baltkrieviju un pietuvotos Baltijas valstīm, NATO sabiedrotie nepaspētu ierasties laikus.

"Tā vienmēr ir problēma. Krieviem vienmēr ir bijusi priekšrocība no ātruma, telpas un skaita viedokļa," — klāstīja Rosins.

Viņš atzīmēja, ka tuvākā gada laikā NATO jāpiecērš uzmanība jautājumam, kā legāli paātrināt NATO spēku pārvietošanu pāri valstu robežām.

"Karaspēka ātra transportēšana — gan pa jūru, gan pa gaisu, gan pa sauszemi — ir ļoti svarīgs jautājums. Protams, jo lielāks skaits nodaļu tiks koncentrēts pie KF robežām miera laikā, jo mazāk nāksies pārsviest kara laikā," — savas domas pauda Rosins.

Igauņa trešais secinājums pēc mācībām "Rietumi" attiecas uz Baltkrievijas lomu iespējamā Krievijas un NATO konfrontācijā. Rosins paziņoja, ka Krievijai ir svarīgi turēt kaimiņvalsti zem sava "lietussarga".

National Interest: Krievija noskaidrojusi, kā uzvarēt karā ar NATO >>

Pie tam igauņu militārpersonak savos spriedumos aizgāja tiktāl, ka pieņēma: gadījumā, ja Minska atteiksies no Maskavas kontroles, Krievija būšot gatava to atgūt ar spēku, taču tādā gadījumā NATO Baltkrievijai nepalīdzēs.

Ziņu lente
0