Jūra ieņem Latvijas teritoriju

© LiepājaLiepāja
Liepāja - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stiprs vējš un lietus palīdzēja stihijai ieņemt daļu no Kurzemes piekrastes Liepājas rajonā: pludmale kļuvusi šaurāka, un jūra izskalojusi priežu saknes.

RĪGA, 24. novembris — Sputnik. Rudens vēji un lietavas atkal izmainījuši ūdens līniju Kurzemes piekrastē Liepājas rajonā. Bernātos pie raga ūdens ievērojami pietuvojies krastam, vēsta Baltnews.lv.

Visā vainojami sliktie laikapstākļi. Aktīvie cikloni, kuri periodiski šķērso valsti, atnes līdzi nokrišņus un brāzmainu vēju, kas palīdz jūrai pakāpeniski iekarot krastu. Meteorologs  Jānis Trallis iepriekš solīja, ka Lāčplēša diena, 11. novembris, iespējams, kļūs par vienu no vējainākajām visā vēsturē.

Pēc ģeoloģijas doktora Jāņa Lapinska prognozēm, līdz 2060. gadam Bernāta dabas lieguma teritorijas piekraste atkāpsies par 100 — 150 metriem.

Krasta erozija ir viens no dabīgiem procesiem, savukārt krasta izskalošanās intensitāte ir atkarīga no vēja virziena, spēka un ilguma, kā arī no ūdens līmeņa. Laiku pa laikam eroziju pastiprina cilvēciskais faktors piemēram, ostu un citu ūdens objektu celtniecība.    

Ziņu lente
0