SEB aptauja: 66% latviešu dzīvo no algas līdz algai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada laikā Latvijas iedzīvotāju finanšu stāvoklis ir mazliet uzlabojies, un palielinājusies arī neapmierinātība.

RĪGA, 23. novembris – Sputnik. Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju SEB aptaujas laikā paziņoja, ka nejūtas finansiāli pasargāti, tas ir augstākais rādītājs Baltijas valstu vidū, vēsta gorod.lv.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, finansiāli nepasargāti jūtas 46% Latvijas iedzīvotāju, 37% — Lietuvā un 27% — Igaunijā. 

Ievērojams skaits aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (66%) paziņoja, ka galvenās ienākumu gūšanas vietas pazaudēšanas gadījumā viņi vispār paliks bez izdzīvošanas līdzekļiem, 39% nav nekādu uzkrājumu, savukārt 17% darba zaudēšanas gadījumā naudas pietiks ne vairāk kā mēnesim.

Bankas norēķinu kartes - Sputnik Latvija
Puse Latvijas dzīvo uz parāda

Apmēram puse respondentu (48%) paziņoja, ka viņiem ir pietiekami daudz līdzekļu apģērba un pārtikas iegādei, viņi var atlikt noteiktu summu no ienākumiem, taču nevar atļauties lielus pirkumus, piemēram, televizoru vai ledusskapi.

Apmēram piektā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atbildēja, ka viņi var atļauties sev, piemēram, televizoru, taču automašīnas, vasarnīcas vai dzīvokļa iegādei nāksies ņemt kredītu. Tikai 1% respondentu paziņoja, ka var atļauties sev visu, ko vēlas.

Gada laikā Latvijas iedzīvotāju finanšu stāvoklis mazliet uzlabojies – samazinājies to cilvēku skaits, kuru ienākumu pietiek tikai pirmās nepieciešamības precēm (24%), un to, kuriem pietrūkst naudas pat pārtikai. Pēdējo vidū lielākoties ir cilvēki, kas vecāki par 64 gadiem, nestrādājošie, kā arī tie, kuriem ir tikai pamatizglītība.

Pēc SEB bankas valdes locekļa Arņa Škapara sacītā, neskatoties uz vidējās algas palielināšanos visās Baltijas valstīs (Latvijā par 8,7%), iedzīvotāju neapmierinātība ar savu finanšu stāvokli palielinājusies no 41% pērn līdz 46% šogad. Visvairāk apmierināti ar savu finanšu stāvokli ir cilvēki vecumā no 16 līdz 44 gadiem, ar augstāko izglītību, strādājošie publiskajā sektorā, sievietes, Rīgas reģiona, Vidzemes un Zemgales iedzīvotāji. Mazāk pasargāti jūtas vīrieši, cilvēki ar pamatizglītību un vidējo izglītību, bez darba, Latgales iedzīvotāji.

Ziņu lente
0