Apdrošinātāji: OCTA cenas varētu samazināt tikai konkurence

CC0 / pixabay / Автострахование
Автострахование - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Apdrošinātāju konkurence ir galvenais faktors, kurš var ietekmēt OCTA polišu cenu samazināšanos, uzskata Jānis Abašins.

RĪGA, 22. novembris – Sputnik. Ierobežot civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polišu (OCTA) cenas likuma kārtībā nav iemesla, tirgus patstāvīgi nosaka cenas, paziņoja Latvijas apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abašins LTV ēterā.

Pēc Abašina vārdiem, polises cenas ietekmē (un tai arī ir jāietekmē) tirgus konkurence, savukārt šobrīd prognozēt, izaugs tās vai nē – tas ir "tas pats, kas zīlēt kafijas biezumos". Viņš atzīmēja, ka konkurence ir spēcīgs cenu ierobežojošs faktors. Šobrīd OCTA administrēšanas izdevumi Latvijā sastāda 28-30% no polises cenas, Rietumeiropā tas vidēji sastāda 20%, austrumos – 40%.

"Esam pa vidu, šis cipars krīt, un tā ir lieta, pie kuras jāpiestrādā," — uzskata Abašins.

OCTA cenas "grieztu" ieviešanu apdrošinātājs neatbalsta. Saka, kad pirms 20 gadiem tika ieviesti ierobežojumi, apdrošināšanas kompānijas centās iegūt maksimālai tuvāku cenu. Polišu cenas sāka samazināties tikai pēc "griestu" atcelšanas.

Atgādināsim, ka portālā Manabalss.lv tika izveidota petīcija par OCTA polišu maksimālās gada vērtības uzstādīšanu, viņa savāca vairāk nekā 10 tūkstošus parakstu, tagad tā ir jāizskata Saeimai.

Autoapdrošināšana - Sputnik Latvija
Kad kritīsies OCTA cenas

Iniciatīvas autors ir Raivis Naglis. Viņš piedāvā uzstādīt maksimālo polises cenu, jo pēdējā laikā cenas asi paaugstinājušās, un šim pieaugumam nav nekādu ierobežojumu.

Naglis uzskata, ka OCTA cenu varētu aprēķināt, pamatojoties uz transportlīdzekļa vidējās tirgus vērtības un Bonus Malus klases. Tāpat, aprēķinot vērtību, var ņemt vērā, transportlīdzekļa īpašnieka pārkāpumu vēsturi, atzīmē Naglis. Šādu izmaiņu rezultātā, pēc viņa domām, varētu samazināties izdevumi OCTA iegādei, kā arī ceļu satiksmes noteikumu pārkāpēju skaits.

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka obligātās auto apdrošināšanas OCTA polises cena šovasar palielinājusies par 120%. OCTA cena ir atkarīga no vadītāja stāža, mašīnas vecuma, avāriju skaita un to svara kategorijas. Ar jaunajām cenām obligātā apdrošināšana jaunajam vadītājam ar nesliktu mašīnu un vairākām avārijām (pat nenozīmīgām) varētu izmaksāt 700-800 eiro. Un cenu palielināšanās tendence saglabājas.

Ziņu lente
0