Politika

Žans Klods Junkers: situācija Katalonijā ir katastrofiska

© REUTERS / Yves HermanЖан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reģiona vēlme izcīnīt neatkarību apdraud visas Eiropas Savienības vienotību, tāpēc "separātisti" netiks atbalstīti, paziņoja Eiropas Komisijas vadītājs.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers pavēstījis, ka Katalonijā izveidojusies katastrofiska situācija, kas novedusi pie šķelšanās Spānijas sabiedrībā, tāpēc Eiropas Savienība neatbalstīs kataloņu neatkarības kustību, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Мадрид, архивное фото - Sputnik Latvija
Politika
Briselē izvērtēs "Krievijas atbalstu" Katalonijai

"Katalonija sagādā milzīgas rūpes. Man nepatīk pašreizējā situācija – tā ir katastrofāla. No daudziem aspektiem. Tā ir sakaitējusi politisko atmosfēru, novedusi pie šķelšanās Spānijas sabiedrībā un Katalonijā radījusi domstarpības ģimenēs, draugu vidū. Tas ir skumji. Tā nekad nevajadzēja notikt," – teicis Junkers intervijā vadošajam Spānijas izdevumam El Pais.

Pēc EK priekšsēdētāja domām, Katalonija nav izvēlējusies piemērotāko brīdi neatkarības pasludināšanai: "Notikumos Katalonijā netiek ņemts vērā vēsturiskais aspekts: Eiropa ir mazs kontinents. Tas zaudē ietekmi. Demogrāfija aug lēmām. Eiropa iziet no lielas krīzes."

Junkers uzskata, ka kataloņi esot pārkāpuši Spānijas likumus, bet ES, pēc viņa vārdiem, ņem vērā likuma virsvadību:

"Kā Eiropas Komisijas priekšsēdētājs es atbalstu Spānijas valdību. Kāpēc? Tāpēc, ka es atbalstu tos, kas ciena likumu. ES ņem vērā likuma virsvadību. Taču mani draugi Katalonijā ir izdarījuši pretējo – pārkāpuši likumu. Es esmu ar tiem, kuri ciena konstitūciju, nevaru atbalstīt tās pārkāpumu."

Tieši tāpēc viņš ir pārliecināts, ka Eiropas Savienībā neatradīsies valstis, kas būtu gatavas atbalstīt Kataloniju.

Junkers netic, ka Katalonijas darbību rezultātā Spānija sašķelsies:

"Aiz Eiropas robežām man vaicā, vai Spānija atrodas uz šķelšanās robežas, vai valsts sadalīsies divās daļās. Es saku "nē": lielākā daļa spāņu iebilst pret (Katalonijas – red.) neatkarību, pat Katalonijā nav skaidrs, ko atbalsta vairākums."

Manuels Valss - Sputnik Latvija
Valss pastāstīja par Katalonijas atdalīšanās ietekmi uz Eiropas vienotību

Pēc viņa domām, iespējams apspriest Katalonijas autonomijas pakāpi, taču "Eiropa ir nāciju klubs". "Es nevaru pieņemt, ka reģioni iet pret nācijām, pie tam rīkojoties ārpus likuma," – teica Eiropas Komisijas priekšsēdētājs.

Šī gada 1. oktobrī Katalonijā notika referendums, kura rezultātā Spānijas reģiona valdība pieņēma rezolūciju par neatkarību.

Atbildot uz to, Spānijas senāts pieņēma lēmumu par Spānijas varasiestāžu tiešās pārvaldes ieviešanu autonomajā apgabalā. Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs paziņoja par apgabala valdības atstādināšanu, parlamenta atlaišanu un ārkārtas vēlēšanām Katalonijā 21. decembrī.

Ziņu lente
0