Šadurskis: mītiņu pret izglītības reformu iedvesmojusi Krievijas propaganda

© Sputnik / Робертс ВицупсProtesta akcija pret mazākumtautību skolu pāreju pie latviešu mācību valodas
Protesta akcija pret mazākumtautību skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis uzskata, ka 16. novembrī organizētais mītiņš pret mazākumtautību skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā esot tikai iemesls cīnīties par politiskiem mērķiem.

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis uzskata, ka 16. novembra protesta akcijas dalībnieku ierosinājums piešķirt krievu skolām autonomiju ir antikonstitucionāls, vēsta Mixnews.lv.

Ministrs ir pārliecināts: akcijai bijis politisks zemteksts.

"Man šķiet, ka šī politiskā protesta akcija valsts svētku priekšvakarā ļoti skaidri parāda, kādi patiesībā ir protestētāju mērķi, un izglītība ir tikai iegansts, lai cīnītos par tīri politiskiem, Krievijas propagandas iedvesmotiem mērķiem," — klāstīja politiķis.

Šadurskis visiem ieteica lasīt Satversmi, it īpaši tās preambulu. "Piedāvājums (par krievu skolu autonomiju — red.) ir absolūti antikonstitucionāls — tur nav, ko izskatīt. Tas ir kaut kas līdzīgs, manuprāt, kā mums kādreiz bija aģitācija par referendumu par otru valsts valodu," — uzsvēra ministrs.

Mežabrāļi. Cīņa par Baltiju - Sputnik Latvija
Viedoklis
Hitlers, Bandera, kaut vai sātans: sabiedrotie, kurus izvēlas Eiropa

Oktobra sākumā izglītības Kārlis Šadurskis paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. IZM iecerējusi līdz šī gada beigām iesniegt MK normatīvo aktu grozījumus, kas saistīti ar iecerēto pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji plānoto skolu reformu vērtē negatīvi. 23. oktobrī pie IZM ēkas notika mītiņš pret mazākumtautību skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā. 16. novembrī notika vēl viena akcija. Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par mācību saglabāšanu krievu valodā. Viena no petīcijām jau savākusi 10 tūkstošus balsu, kas nepieciešamas tās iesniegšanai Saeimā.

Visa pamatā ir Krievijas propaganda

Pēdējā laikā propagandas un informācijas kara tēma tiek aktīvi apspriesta gan rietumvalstīs, gan Krievijā. Eiropas politiķi un mediji pārmet Krievijai nodomu parādīt informācijas patērētājiem savu pasaules kārtības redzējumu, uzspiest savu viedokli ar Maskavas kontrolēto mediju palīdzību. Iedzīvotāju pārliecināšanas metodes bieži neatbilst demokrātijas principiem, tiek publiskoti atklāti rusofobi politiķu izteikumi. Ar Krievijas propagandu tiek skaidroti jebkuri izteikumi, kuri neatbilst rietumvalstu elites viedoklim.

Baltijas valstīs, bīstoties no "Krievijas propagandas", tiek sastādīti "bīstamu" mediju, zinātnes, kultūras un mākslas darbinieku saraksti, kas tiek uzskatīti par Kremļa "ietekmes aģentiem", tiek noraidīta žurnālistu akreditācija, cilvēkiem tiek bez pamata liegta iespēja iebraukt valstī. Drošības policija iesaka politiķiem nesniegt intervijas noteiktiem Krievijas izdevumiem. 

Ziņu lente
0