Puse Latvijas dzīvo uz parāda

© Foto : pixabayBankas norēķinu kartes
Bankas norēķinu kartes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gada trešajā ceturksnī Latvijas iedzīvotāji saņēmuši gandrīz 88 tūkstošus kredītu. Lielākoties tie ir patēriņa kredīti un bankas karšu "overdrafti".

RĪGA, 18. novembris — Sputnik. Latvijas Bankas rīcībā esošā informācija liecina, ka 2017. gada septembra beigās Kredītu reģistrā publicētas ziņas par 724 200 fiziskajām personām ar kredītsaistībām, vēsta Baltnews.lv.

Kredītu reģistru sastāda Latvijas banka. Kopumā 2017. gada 30. septembrī sarakstā bija iekļauti dati par 4,46 miljoniem kredītsaistību, no kurām dzēsti ir 3,28 miljoni. No 1,18 milj. spēkā esošo saistību 0,08 milj. ir jau apstiprināti, taču vēl neizsniegti kredīti, kā arī ilgstoši nokavētie kredītu maksājumi.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) - Sputnik Latvija
Kāpēc tiek ieviesta naudas pārskaitījumu totāla kontrole

2017. gada trešajā ceturksnī Reģistra bija iekļautas ziņas par 87 747 jaunām saistībām, kuru starpā 43,4% ir patēriņa kredīti, 28,1% — bankas kartēm noformēti overdrafti. Spēkā esošo kredītsaistību kopsumma sasniegusi 19,2 miljardus eiro.

Iepriekš vēstīts, ka patēriņa izvēles pētījumu ietvaros veiktās aptaujas rezultāti liecina: lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju cenšas neņemt kredītus un nekrāt ilgi, bet gan iegādāties vajadzīgo par esošajiem līdzekļiem. Tikai 17% respondentu atzina, ka ņem preces uz nomaksu vai kredītā. Tāpat Latvijas iedzīvotāji cenšas neņemt lielas summas bankās māju un mašīnu iegādei — kredīti tiek ņemti sīkām patēriņa vajadzībām.

Aptaujas rezultāti liecināja, ka kredītu jomā pastāv patērētāju dzimumu atšķirība: vīrieši ņem kredītus retāk nekā sievietes. 

Ziņu lente
0