Rīgā notiks krievu skolu aizstāvju gājiens

© Sputnik / Sergey MelkonovMītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas
Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc gājiena pretī Ministru Kabinetam norisināsies mītiņš; organizatori sagaida vairākus simtus cilvēkus un atgādina, ka dalībniekiem jāņem līdzi lukturīši, "lai izgaismotu ceļu un uzveiktu latviešu nacionālistiskās tumsonības" tumsu.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Šodien Rīgā notiks protesta gājiens pret mazākumtautību skolu pāreju uz latviešu valodu.

Saskaņā ar organizatoru — Krievu skolu aizstāvības štāba — prognozēm, gājienā piedalīsies vairāki simti cilvēku, tostarp, Eiroparlamenta deputāte Tatjana Ždanoka.

"Gājienā plāno piedalīties cilvēki no dažādām Latvijas pilsētām. Mēs sagaidām, ka savāksies vairāki simti cilvēku," paziņoja RIA Novosti Krievu skolu aizstāvības štābā.

"Sešpadsmitajā novembrī — gājiens par skolu izglītību krievu valodā. Pulcēšanās plkst. 16:00 pie Pulvertorņa. Līdzi ņemam viedtālruņus, lukturīšus, lai izgaismotu ceļu un uzveiktu latviešu nacionālistiskās tumsonības tumsu. Neklausieties skeptiķos un činkstētājos. Vienkārši nāciet," uzrakstīja savā Facebook lapā sabiedrības persona Vladimirs Lindermans.

Maršruts — no Izglītības ministrijas līdz Ministru Kabinetam. Plkst. 16:20 — kolonnas iziešana cauri Bastejkalnam pie Francijas vēstniecības, pēc tam pa Raiņa bulvāri līdz Vācijas vēstniecībai — tālāk pa centrālo aleju Brīvības ielā līdz Ministru Kabinetam.

No 16:45 līdz 17:25 — mītiņš pretī Ministru Kabinetam.

Rīgas dome nolēma neaizliegt pasākuma rīkošanu, tādējādi, tas tiek uzskatīts par saskaņotu.

Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Petīciju par bilingvālās izglītības saglabāšanu izskatīs Saeima

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis iepriekš paziņoja, ka, sākot ar 2020./21. mācību gadu visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, taču mazākumtautību skolās tiks saglabāta iespēja mācīties dzimto valodu, literatūru un priekšmetus, kuri saistīti ar kultūru un vēsturi.

Divdesmit trešajā oktobrī zem Izglītības ministrijas logiem Vaļņu ielā notika protesta akcija pret Šadurska reformu. Akciju organizēja divu bērnu tēvs, IT guru, bijušais avīzes Digital Times galvenais redaktors Degi Karajevs. Saskaņā ar Sputnik Latvija aprēķiniem, mītiņa piedalījās apmēram 600-700 cilvēku. Cilvēki runāja par to, ka vēlas, lai krievu bērni zinātu latviešu valodu, taču mācītos priekšmetus dzimtajā valodā.

Pēc protesta Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzstājās ar paziņojumu par to, ka Latvijai ir jāvirzās pie izglītības tikai latviešu valodā, jo tā "ir vienīgā valsts valoda", taču reforma jāveic pakāpeniski, citādi problēmas ar skolotāju sagatavotību ir neizbēgamas. Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu kā mācību valodu skolās. Viena no petīcijām jau savākusi nepieciešamo balsu skaitu Saeimas izskatīšanai — 10 tūkstošus.    

Ziņu lente
0