Vācija vēlas mācīt ES cienīt tiesiskas valsts principus

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasES karogs
ES karogs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
VFR piedāvājumu, lai eirofondu līdzekļu izmaksu saistītu ar tiesiskas valsts principu ievērošanu, neatbalstīja Polija un Ungārija.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Vācijā piedāvā Eiropas Savienības dotāciju izmaksu ES valstīm piesaistīt tiesiskas valsts principu un Eiropas vērtību ievērošanai, raksta Deutsche Welle.

Attiecīgu piedāvājumu izklāstīja valsts sekretārs VFR Ekonomikas ministrijā Uve Bekmaiers ES Padomes sēdē Briselē, 15. novembrī. Viņš lūdz Eirokomisiju pārbaudīt šāda noteikuma ieviešanas iespēju.

Города мира. Берлин - Sputnik Latvija
Lido īpašnieks: Vācijā viss nav tik kvalitatīvs kā Latvijā

Šo iniciatīvu jau atbalstījusi Francija, Zviedrija un Somija, Nīderlande, Dānija un Beļģija. Piedāvājumu neatbalsta Polija un Ungārija, kaut gan tieši šo valstu valdību rīcība arī kļuva par Bekmaiera paziņojuma iemeslu.

Lēmums par šo iniciatīvu tiks pieņemts ne agrāk par 2018. gadu. Pieņemšanas gadījumā jaunais noteikums varētu stāties spēkā budžeta sadalīšanas ietvaros, sākot ar 2020. vai 2021. gadu.

Atgādināsim, ka 15. novembrī Eiroparlaments pieņēma rezolūciju, kura paredz ES politiski ekonomisko sankciju izmantošanas mehānisma palaišanu attiecībā pret Poliju par novirzīšanos no demokrātijas un tiesiskas valsts normām. Rezolūcijā ir runa par ES Līguma 7. panta izmantošanu, kurš var atņemt Polijai balsstiesības ES Padomē gadījumā, ja Padome konstatēs "acīmredzama nopietna ES vērtību pārkāpuma esamību. Par iemeslu tam kļuvusi Polijā īstenotā tiesu reforma.

Eiro - Sputnik Latvija
Tirgotāju asociācija: tikai Latvijā iekasē nodokļus no nabagiem

Iepriekš Polijas prezidents Andžejs Duda parakstīja likumus par vispārējo tiesu darbu un par Nacionālo tiesnešu skolu. Tai pat laikā viņš uzlika veto parlamenta pieņemtajiem likumiem par Nacionālo tiesu padomi un par Augstāko tiesu. Sākotnējā Augstākās tiesas likumprojektā tika paredzēta ievērojama valsts tieslietu ministra ietekme uz tiesu iestāžu darba kārtību un sastāvu. Vēlāk Duda piedāvāja kompromisa likumprojektu grozījumus, kuri paredz sava veida Tieslietu ministrijas vadītāja pilnvaru ierobežošanu šajā jautājumā, šīs izmaiņas tika ņemtas vērā balsojuma laikā par likumiem parlamentā, taču opozīcija joprojām uzskata, ka viņu pieņemšana pārkāps varas iestāšu nošķiršanas principu, un tiesu vara nonāks Polijas valdošās partijas pakļautībā. Tāda pati pozīcija ir arī Eiropas iestādēm.

Pirmais EK vicepriekšsēdētājs Franss Timmermans paziņoja, ka Eirokomisija raizējas, tostarp, ar dažāda pensiju vecuma noteikšanu tiesnešiem-vīriešiem un sievietēm, kas, pēc viņa domām, pārkāpj ES Funkcionēšanas līguma 157. pantu un Direktīvu 2006/54 par dzimumu vienlīdzību un nodarbinātību.

Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bēgļi bēg no Latvijas: atlikušie ir uz pirkstiem saskaitāmi

"Tāpat komisija uzskata, ka dienesta termiņa pagarināšanas tiesnešiem, kuri sasnieguši pensiju vecumu, pilnvaru un tiesas priekšsēdētāju norīkošanas un atlaišanas pilnvaru piešķiršana tieslietu ministram iedragās Polijas tiesu neatkarību," paziņoja Timmermans. Viņš paskaidroja, ka šīs normas pārkāps ES Līguma 19. pantu un Eiropas pamata tiesību hartas 47. pantu.

25. septembrī Duda sniedza šo likumprojektu alternatīvās versijas. Taču Eirokomisija kritizēja arī jaunos variantus, paziņojot, ka tie ved pie tiesu varas pakļautības izpildvarai un pie pirmstermiņa Augstākās tiesas tiesnešu pilnvaru izbeigšanas.    

Ziņu lente
0