Eiroparlaments pieņēma sankciju rezolūciju pret Poliju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas premjerministre Beāte Šidlo nosauca rezolūciju par "skandalozu notikumu", savukārt valsts ĀM – par politiska spiediena instrumentu.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Eiroparlaments pieņēma rezolūciju, kura paredz ES politiski ekonomisko sankciju mehānisma palaišanu attiecībā pret Poliju par atkāpšanos no demokrātijas un tiesiskas valsts normām, šo lēmumu asi kritizēja Polijas premjerministre Beāte Šidlo.

Viņas neapmierinātību izraisīja tas, ka par sankciju mehānisma palaišanu balsoja daži eirodeputāti no Polijas, kuri pārstāv opozicionāru partijas.

​​"Politiķi, kuri nomelno savu valsti starptautiskā forumā, nav cienīgi pārstāvēt to," uzrakstīja Šidlo savā Twitter.

Tāpat viņa apsolīja, ka Eiropas samita laikā, piektdien, viņa teiks savu vārdu "par vakardienas skandalozajiem notikumiem Eiroparlamentā".

​Kā raksta RIA Novosti, rezolūcijā teikts par ES līguma 7. panta piemērošanu, kura var atņemt Polijai balsstiesības ES padomē gadījumā, ja padome konstatēs "acīmredzamu nopietnu ES vērtību pārkāpumu draudu pastāvēšanu.

Polijas ĀM nosauca rezolūciju par politiskā spiediena instrumentu.

"Mēs cienām parlamenta kā ES pārstāvniecības iestādes tiesības uz sava viedokļa paušanu. Taču pieņemtā rezolūcija ir vienpusējs dokuments, kurš bieži balstās uz politiskās, nevis uz solīdu tiesiskās situācijas analīzi," teikts ministrijas paziņojumā.

Iepriekš Polijas prezidents Andžejs Duda uzlika veto uz parlamenta pieņemtajiem likumiem par Nacionālo tiesas padomi un Augstāko tiesu, un 25. septembrī sniedza šo likumprojektu alternatīvās versijas. Eirokomisija (EK) kritizēja arī jaunās likumprojektu versijas, paziņojot, ka tās ved pie tiesu varas pakļaušanās izpildvarai un pirmstermiņa Augstākās tiesas tiesnešu pilnvaru izbeigšanas.

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Merkele un Junkers draud Polijai ar nepatikšanām

Tai pat laikā prezidents parakstīja likumus par vispārējo tiesu darbu un par Nacionālo tiesnešu skolu. Pēc EK domām, šie divi likumi nopietni iedragā taisnīgās tiesas neatkarību Polijā, un tām sekos tūlītējas un ļoti nopietnas negatīvas sekas neatkarīgai taisnīguma funkcionēšanai.

Pēc likuma publicēšanas par vispārējo tiesu darbu EK sāka Polijas ES likumdošanas pārkāpumu novēršanu. Kārtējā oficiālā vēstule šajā jautājumā tika nosūtīta Varšavai 12. septembrī, EK izteica jaunas oficiālas pretenzijas un draudēja vērsties ES Tiesā, ja Varšava mēneša laikā neveiks atbilstošus pasākumus. Šobrīd EK pēta Polijas varas iestāžu atbildi.

Ziņu lente
0