Politika

Terēza Meja: Lielbritānija vēlas izveidot produktīvas attiecības ar Krieviju

© REUTERS/Mary TurnerПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pastāstīja par vēlmi sadarboties ar Krieviju un apsolīja, ka tuvākajos mēnešos britu ĀM vadītājs Boriss Džonsons dosies uz Maskavu.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Londona vēlas izveidot produktīvas attiecības ar Krieviju, nevis atgriezties pie aukstā kara un mūžīgās konfrontācijas, paziņoja Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja.

Uzstājoties ar ikgadējo runu par ārpolitiku, viņa asi kritizēja Krieviju, faktiski uzsākot savu uzstāšanos tieši ar šo tematu. Meja atkal vainoja Krieviju nelikumīgā Krimas piesavināšanā, piedalīšanos Donbasa konfliktā, kiberspiegošanā un hakeru uzbrukumos, kā arī iejaukšanos vēlēšanās vairākās valstīs.

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй на цифровом саммите ЕС в Таллине - Sputnik Latvija
Sunday Times: konservatori atbalsta Terēzas Mejas atstādināšanu

"Mēs zinām, ko jūs darāt, un jums neizdosies gūt panākumus tajā," — piebilda viņa.

Taču pēc tam viņa paziņoja, ka esošās attiecības ar Maskavu – nav tas, kas nepieciešams Londonai.

"Taču tas nav tas, kur mēs vēlamies būt, un nav tās attiecības ar Krieviju, kuras mēs vēlētos. Mēs negribam atgriezties pie aukstā kara vai atrasties pastāvīgas konfrontācijas apstākļos. Mums ir jāsargājas, taču mēs vēlamies arī sadarboties, tieši tādēļ tuvāko mēnešu laikā Lielbritānijas ĀM vadītājs apmeklēs Maskavu," — pateica Meja.

Atzīmēsim, ka šī gada aprīlī britu ĀM vadītājs Boriss Džonsons atcēla savu ieplānoto vizīti uz Maskavu Krievijas Sīrijas prezidenta Bašara Asada atbalsta dēļ.

"Pastāv cits ceļš. Daudzi no mums skatās uz pēcpadomju Krieviju ar cerību, mēs zinām, ka stipra un veiksmīga Krievija, kura spēlē pēc noteikumiem, būtu Lielbritānijas, Eiropas un pasaules interesēs," — piebilda Meja.

Viņa atgādināja, ka Krievija, būdama pastāvīgā ANO Drošības Padomes locekle, ir atbildīga par starptautisko stabilitāti. "Krievija var un, es ceru, kādreiz izvēlēsies šo, citu ceļu, taču pagaidām viņa to nav izdarījusi, mēs rīkosimies kopā, lai aizstāvētu mūsu intereses un starptautisko kārtību, no kuras tās ir atkarīgas," — teica britu politiķe.

Ziņu lente
0