Par ko studentiem maksās tūkstošiem eiro

CC0 / pexels / Учеба
Учеба - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts plāno izmaksāt civilo augstskolu studentiem, kuri apguvuši intensīvo sagatavošanu militārajās nodaļās, kompensāciju līdz pat 10 tūkstošiem eiro.

RĪGA, 8. novembris – Sputnik. Pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāja Aināra Latkovska vārdiem, otrdien komisija galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kuri paredz kompensāciju izmaksāšanu civilo augstskolu studentiem par intensīvās militārās sagatavošanas mācības apgūšanu, vēsta grani.lv.

Призывники у  призывного пункта в центре Таллинна - Sputnik Latvija
"Izšmaukt" neizdosies: igauņu jaunieši tiks iesaukti civilajā dienestā

Kā skaidroja Latkovskis, galvenais grozījumu mērķis ir piesaistīt studentus valsts aizsardzībā, jo valsts demogrāfijas rādītāji ir nelabvēlīgi, un skolu absolventu skaits samazinās. Ja Saeima pieņems grozījumus, tad Aizsardzības ministrija iesniegs valdības apstiprināšanai noteikumu projektu par kompensācijas izmaksas kārtību studentiem līdz 10 tūkstošiem eiro.

Septembrī parlamenta Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti atbalstīja piedāvājumu par militārās mācības ieviešanu augstskolās un par kompensācijas izmaksu tiem, kas to ir izgājuši. Toreiz parlamentārieši runāja par kompensācijām 5 tūkstošu eiro apmērā. Militārās mācības kursu tika plānots pasniegt kā brīvās izvēles priekšmetu. Militārajai mācībai, pilotprojekta ietvaros, ir jābūt ieviestai augstskolās jau šajā mācību gadā.

Iepriekš tika ziņots, ka Aizsardzības ministrija apņemas līdz 2018. gadam palielināt profesionālo armiju līdz 6 tūkstošiem 500 militārdienējošajiem, Zemessardzi – līdz 8 tūkstošiem labi apmācītiem cilvēkiem, savukārt rezervistus – līdz 3 tūkstošiem.

Taču obligāto iesaukšanu armijā Latvijā pagaidām netaisās ieviest. Kā atzīmēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Latvija nevar atļauties ieviest obligāto militāro dienestu, jo tam ir nepieciešami ievērojami resursi un attīstīta infrastruktūra, kuras valsts teritorijā nav. Tā vietā Aizsardzības ministrijā nolēma strādāt pie armijas dienesta pievilcības uzlabošanos un rekrutēšanas sistēmas atvieglošanas, jo daudzus kandidātus nākas izbrāķēt dažādu iemeslu dēļ.

Ziņu lente
0