Krimā atbalstīja ideju atcelt 1954. gada rīkojumu par reģiona nodošanu Ukrainai

© Sputnik / Владимир Сергеев / Pāriet pie mediju bankasКрым
Крым - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Krimas parlamenta vicespīkera domām, tas ļaus izbeigt runas, ka Krievija "atņēmusi kādam zemi".

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Krimas parlamenta vicespīkers Remzi Iļjasovs atbalstīja ideju atcelt PSRS Augstākās padomes prezīdija rīkojumu, saskaņā ar kuru reģions tika nodots Ukrainas PSR, vēsta RIA Novosti.

Vakar Krievijas Valsts Domes deputāts Konstantīns Zatuļins paziņoja, ka Krievijai kā Padomju Savienības tiesību mantiniecei ir jāatceļ 1954. gada akti. Tas, pēc viņa domām, tas ļaus izbeigt runas, ka Krievija "atņēmusi kādam zemi".

"Idejai ir tiesības pastāvēt, un, laikam, tas ir jāizdara morālam gandarījumam, taču rietumu valstīm tas nekļūs par pamatu izbeigt savas politiskās spēles un retoriku attiecībā uz Krimu," — pateica RIA Novosti Iļjasovs.

Viņš uzsvēra, ka Krievijai nav jāpierāda kādam, ka Krima ir tās daļa. "Tās ir reālijas, kuras nav apspriežamas,"- piebilda vicespīkers.

Янис Юрканс - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas ĀM vadītājs: Krima ir Krievija, un beidziet kaulēties

Pēc Iļjasova teiktā, jākoncentrējas uz sankciju pārvarēšanas, ko pussalai uzlikušas rietumu valstis.

Krima tika iekļauta Ukrainas PSR saskaņā ar 1954. gada 19. februāra PSRS Augstākas padomes prezīdija rīkojumu. Šāds solis tika pamatots ar "ekonomikas kopīgumu, teritoriālo tuvību un ciešiem saimnieciskiem un kultūras sakariem starp Krimas apgabalu un UPSR".

Rīkojumu bieži dēvē par PSKP CK pirmā sekretāra Ņikitas Hruščova personīgo iniciatīvu. Pēc PSRS sabrukuma reģions palicis Ukrainas sastāvā. Vairākas reizes pussalā tika veikti mēģinājumi sarīkot referendumu par neatkarību, taču Kijeva pasludināja šīs iniciatīvas par nekonstitucionālām.

Ziņu lente
0