Latvijas krievu kopiena lūdz Krievijas atbalstu krievu skolu slēgšanas apturēšanai

© Sputnik / Sergey MelkonovMītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas
Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie latviešu mācību valodas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 80 sabiedriskās organizācijas no Latvijas parakstījušas Eiropas Padomei, EDSO, Eiropas Parlamentam, ANO, kā arī Krievijai adresētu lūgumu apturēt Latvijas varasiestāžu darbības krievu skolu slēgšanas jomā.

RĪGA, 2. novembris — Sputnik. Krievijas tautiešu savienība Latvijā lūdz Krievijas Federācijas Padomes palīdzību, lai novērstu krievvalodīgo skolu slēgšanu Latvijā. Šīs biedrības koordinators Latvijā Viktors Guščins nodeva Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājam Konstantinam Kosačovam iesniegumu, kurā iekļauts Eiropas Padomei, EDSO, Eiropas Parlamentam, ANO, kā arī Krievijai adresēts lūgums ietekmēt Latvijas varasiestādes, vēsta Fonda "Krievu pasaule" portāls.

Viktors Guščins ieradās Maskavā, lai piedalītos ārvalstīs dzīvojošo Krievijas tautiešu konferencē "Krievijas revolūcijas simtā gadskārta: saliedētība nākotnes vārdā". Tās darbā piedalās aptuveni 160 tautieši no 90 valstīm, tostarp tautiešu organizāciju vadītāji, diasporu pārstāvji un jaunieši.

Latvijas un Ukrainas karogi - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ukraina mācās no Latvijas cīnīties pret izglītību krievu valodā

"Latvijā pieņemts politisks lēmums par krievu skolu, piemēram, kopš  1789. gada strādājošas skolas likvidāciju, — pastāstīja Guščins konferencē. — Tas nozīmē arī pakāpenisku krievu kopienas likvidāciju saskaņā ar Ukrainas piemēru un diemžēl jaunās paaudzes pārstāvju skaita pieaugumu, kuri šo nelaimju rezultātā būs noskaņoti negatīvi pret Krieviju un krieviem. Mūsuprāt, šī politika ir kategoriski nepieļaujama, un mēs lūdzam politisku atbalstu Federācijas Padomē."

Guščins nodeva Krievijas Federācijas Padomes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājam Konstantinam Kosačovam iesniegumu 84 sabiedrisko organizāciju vārdā, kurā ietverts Eiropas Padomei, EDSO, Eiropas Parlamentam, ANO, kā arī Krievijai adresēts lūgums apturēt Latvijas varasiestāžu darbības, kas vērstas uz skolu slēgšanu.

Statistikas dati liecina, ka PSRS sabrukuma laikā, 1991./92. mācību gadā Latvijā strādāja 986 skolas. To vidū bija 585 latviešu, 219 krievu, 178 krievu un latviešu divplūsmu skolas un četras nesen atklātas citu mazākumtautību skolas. 1992./93. mācību gadā krievu skolu skaits pat mazliet pieauga — līdz 223 skolām, taču pēc tam nemainīgi saruka.

Kopš gadsimta sākuma Latvijā slēgta 81 krievu skola, kopumā kopš neatkarības atjaunošanas laika — 125 skolas, jeb 57%. Pie tam latviešu skolu skaits līdz 2003. gadam plānveidīgi pieauga. Tikai 2009. gadā ekonomiskās krīzes laikā tas strauji saruka un šis process vēl joprojām turpinās.

Ziņu lente
0