Politika

Šlesers atteicās komentēt "oligarhu lietu"

© Sputnik / Sergey MelkonovAinārs Šlesers
Ainārs Šlesers - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biznesmenis atzīmēja, ka krimināllieta pret viņu ir izbeigta, un ieteica parlamenta izmeklēšanas komisijai izpētīt Saeimas atlaišanas jautājumu 2011. gadā.

RĪGA, 31. oktobris — Sputnik. Uzņēmējs Ainārs Šlesers parlamenta izmeklēšanas komisijas sēdē pirmdien neatbildēja uz vairākiem deputātu jautājumiem, kuri bija saistīti ar tā saucamo oligarhu sarunu publicēšanu, paziņojot, ka jau devis izsmeļošu liecību Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

Kā vēsta Latvijas Radio, Šlesers uzsvēra, ka nevēlas vērtēt tiesībsargājošo iestāžu darbu vai sekmēt kaut kāda politiskā spēka priekšvēlēšanu cīņā.

Uzņēmējs atzīmēja, ka krimināllieta pret viņu ir izbeigta, un aicināja komisiju ķerties pie noskaidrošanas, kādēļ prezidents Valdis Zatlers atlaida Saeimu pēc tā, kad deputāti atteicās sniegt atļauju kratīšanas veikšanai Šlesera mājās.

"Šodien es nevēlos runāt ne par kādām sarunām. Viss ir pārbaudīts! Nav atrasti ne Šlesera slepenie konti ārzemēs, ne kaut kādas ofšoru kompānijas. Nekas no tā, par ko informēja Saeimu ar mērķi atlaist Saeimu, netika atrasts," paziņoja biznesmenis.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, lieta tika uzsākta 2011. gada maijā saskaņā ar Krimināllikuma kukuļdošanas, finanšu līdzekļu legalizēšanas, kuri iegūti nelikumīgā ceļā, dienesta ļaunprātīga stāvokļa izmantošanas un valsts amatpersonu ierobežojumu pārkāpšanas pantiem. Sākotnēji tajā tika minēti 11 cilvēki.

Bijušais Latvijas premjers Vilis Krištopāns - Sputnik Latvija
Bijušais Latvijas premjers: situācija valstī ir šausmīga

KNAB veica kratīšanas Ventspils mēra Aivara Lemberga, bijušā premjerministra Andra Šķēles birojos un mājās, kā arī Rīgas domē, Rīgas ostas pārvaldē un citos uzņēmumos. Tai pat laikā KNAB vērsās pie Saeimas ar lūgumu sniegt atļauju kratīšanas veikšanai pie bijušā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera, taču parlaments atteica, tādēļ toreizējais prezidents Valdis Zatlers iniciēja Saeimas atlaišanu.

Izmeklēšana uzskatīja, ka Ainārs Šlesers, kurš vēlējās, lai par Rīgas Brīvostas priekšsēdētāju kļūtu Andris Ameriks, 2010. gada oktobrī piedāvāja Lembergam noslēgt līgumu starp ostas valdi un SIA Mediju nams. Apmaiņā pret to, Šlesers lūdza Lembergam ietekmēt Viesturu Silenieku, kurš atradās ostas valdē, lai viņš balsojuma laikā atbalsta Ameriksa norīkošanu.

KNAB nodeva krimināllietu prokuratūrai, taču 2016. gada septembrī Īpaši svarīgo lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Māris Leja paziņoja, ka Ģenerālprokuratūra nesauks pie kriminālās atbildības par ietekmes tirdzniecību Šleseru un Lembergu, savukārt Birojs turpinās šīs lietas ietvaros citu iespējamo noziegumu izmeklēšanu. Decembrī lietu slēdza.    

Ziņu lente
0