Latvijas himnai draud briesmas, taču iedzīvotāji izsmej zinātniekus par kļūdu

© Foto : Staff Sgt. Kenneth C. UpsallЗеркальная карта Латвии
Зеркальная карта Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Zinātņu akadēmijas eksperti konstatējuši, ka valsts himnai draud briesmas un pulcē zinātnisko konsīliju, taču stāsts par Latvijas himnu ir sācies ar lielu fiasko, ko izsmej sociālo tīklu lietotāji.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Izrādījies, ka dokumentā, kurā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) eksperti aicināja pievērst uzmanību Latvijas himnas apdraudējumam, pieļauta rupja kļūda – izlaists komats himnas nosaukumā un "Dievs, svētī Latviju!" vietā dokuments nosaukts "Par Latvijas valsts himnu "Dievs svētī Latviju!".

"Klīnisks gadījums iekš LZA. Nez, kad stacionāru atklās? Un pat komatu himnas nosaukumā…" — ir sašutis Edgars Engīzers.

"Ekspertus satrauc, ka himna solistu dziedājumā pārkāpj likumu, bet viņiem pie kājas, ka himnas nosaukumā ir komats," — ironizē Anastasija Tetarenko.

Patlaban LZA lapā jau parādījies izlabots dokuments, ar pareizo himnas nosaukumu, taču ideja par "apdraudējumu Latvijas himnai", šķiet, arī nav īpaši iepatikusies.

"Man patīk vārds "apdraudējums". Tā, it kā neveikli izpildīta himna var uzsprāgt un sagraut pusi Rīgas," — uzskata pazīstamā latviešu blogere Ksenija Andrianova.

"Tātad visi skolu korīši ir likuma pārkāpums un apdraudējums. Gaidu piedāvājumu sodiem. Īsteni latviskā garā būtu stāvēšana uz pupām, piemēram," — viņai atbild Anastasija Tetarenko.

"Hokejs turpmāk bez himnas. Tālāk no grēka," — amizantajai diskusijai pievienojies Nauris.

""Jānosaka precīzs metronoma laiks" šis ir the best," — atzīmē lietotājs Žagars, kuru arī sajūsminājis ekspertu dokuments.

"Vai tas ir — mēs — nodokļu maksātāji apmaksājam kārtējo spriedelēšanu?" — vaicā Rolands Ozols.

Eksperti vēlas aizliegt himnas izpildījumu solo

Dīvainā dokumenta "Par Latvijas valsts himnu "Dievs svētī Latviju!" būtība ir tā, ka ekspertu konsīlijs gatavojas novērtēt himnas atskaņojumu un tās iespējamos apdraudējumus.

Piemēram, pēc zinātnieku domām, atskaņojums vienā balsī (solo) nav pieļaujams, jo tas bieži vien ir neprofesionāls un kļūdains.

Intervijā telekanālam LNT Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētāja Raita Karnīte pastāstīja, ka neprecizitātēm valsts himnas izpildījumā ir nopietnas sekas. Viņa piebilda, ka kļūdas sadzirdamas pat koru izpildījuma Dziesmu un deju svētkos.

LZA dokuments liecina, ka zinātniskais konsīlijs valsts himnas jautājumā notiks 1. oktobrī pl. 14.00 Latvijas Zinātņu akadēmijas otrajā stāvā. To aicināti apmeklēt visi interesenti.

Ziņu lente
0