Sviesta cenas Latvijā pieaugs

CC BY 2.0 / Mike Haller / ButterСливочное масло
Сливочное масло - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā sasniegta rekordliela piena iepirkuma cena, un šī tendence saglabāsies. Līdzīga situācija izveidojusies daudzās Eiropas valstīs, kā rezultātā aug sviesta cenas.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Šī gada septembrī tika uzstādīts Latvijas lauksaimnieku ražotā piena iepirkuma cenu rekords – 318 eiro par tonnu, informēja Latvijas Centrālā piena pārstrādātāju savienība (LCPPS), vēsta Baltnews.lv.

Organizācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks pastāstīja, ka vidējā piena iepirkuma cena Latvijā 2017. gada septembrī pieaugusi par 6% salīdzinājumā ar augustu, un par 50% salīdzinājumā ar 2016. gada septembri.

Sviests uz maizes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spekulantu pelēkā roka: kāpēc Latvijā aug sviesta cenas

Pēc Šolka domām, nākamajos mēnešos piena iepirkuma cena svārstīsies, taču saglabās palielināšanās tendenci.

Pārstrādei nodotā piena daudzums gada laikā ir samazinājies par 2%, bet 2017. gada pirmo deviņu mēnešu laikā salīdzinājumā ar to pašu periodu 2016. gadā – tikai par 0,4%. Slaucamo govju skaits Latvijā septembrī joprojām samazinājās.

Piena ražošanas samazināšanās, tātad arī cenu pieaugums ir faktors, kas skāris visu Eiropu. Iepriekš, ņemot vērā krīzi piena ražošanas sfērā daudzi uzņēmumi bija spiesti slēgt durvis, un pati ES uzturēja cenu pieaugumu, pateicoties ražošanas apjoma ierobežošanas pasākumiem.

Šajā periodā ES tika uzkrāta milzīga sausā vājpiena rezerve. Minētie krājumi tāpat kaitē cenu dinamiskam pieaugumam nozarē. Ja sausā piena cenas augtu tikpat aktīvi kā pilnpiena cenas, litra piena cena būtu daudz zemāka, uzskata eksperti.

Ņemot vērā piena cenu pieaugumu, iespējama arī sviesta cenu tālāka palielināšanās. Latvijas Tirgotāju asociācijas rīcībā esošie dati liecina, ka sviesta cena 2016. gada martā vidēji valstī sasniedza 7,9 eiro par kilogramu, 2017. gada martā – 8,55 eiro, bet augustā – 13,1 eiro par kilogramu. Sviesta sadārdzināšanās un trūkums ir vērojams visā Eiropā.

Ziņu lente
0