Krievijas senators: Krievijas un NATO konflikta situācijā Baltijas pastāvēšana izbeigtos

© Sputnik / Владимир Федоренко / Pāriet pie mediju bankasФранц Клинцевич
Франц Клинцевич - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija neplāno uzbrukt Baltijai, un atvaļināto rietumu ģenerāļu runas par šo tēmu ir psiholoģisks paņēmiens, kas saistīts ar destruktīvo procesu kurināšanu ap Krieviju, paziņoja Krievijas politiķis.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Rietumvalstu atvaļināto ģenerāļu runas par Krievijas un NATO potenciālo konfliktu un karu Baltijas valstīs rada satraukumu, jo sagatavo sabiedrisko viedokli šādam scenārijam, savu viedokli telekanāla "Rossija" programmas "60 minut" ēterā pauda Krievijas senators Francis Klincevičs.

Iepriekš amerikāņu izdevums The National Interest publicēja rakstu par NATO un Krievijas konflikta iespējamo attīstību. Cita starpā materiālā citēti pētījumu centra RAND analītiķi, kuri uzskata, ka Krievija varētu ieņemt Baltijas valstis 36 stundu laikā.

Krievijas Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francis Klincevičs šāda veida publikācijas skaidro ar Krievijai naidīgo noskaņojumu Rietumos.

"Tā ir psiholoģiska tendence, kas saistīta ar destruktīvo procesu kurināšanu ap Krieviju un rusofobiju. Protams, tā "jāiesaiņo" kaut kādos scenārijos," – atzīmēja senators.

Militārā valodā runājot, Baltijā nav pilnvērtīgu bruņoto spēku, kuri varētu garantēt savas valsts drošību, norādīja Klincevičs.

"Man ir žēl Baltijas, jo tā vairs neeksistēs. Paldies Dievam, tās ir fantāzijas. Neviens negatavojas nevienam uzbrukt. Mēs esam kaimiņi, ar Baltiju draudzējamies. Un neviens negatavojas nevienam uzbrukt. Arī NATO negatavojas uzbrukt Krievijas, jo Krievijas armija tagad ir pietiekami stipra," – uzsvēra Krievijas senators.

Rietumu eksperti jau vairākkārt izstrādājuši dažādus Krievijas un NATO iespējamā konflikta scenārijus. 2016. gadā Rand Corporation analītiķi modelēja hipotētisko Krievijas uzbrukumu Baltijas valstīm un secināja, ka Krievija pārspētu NATO karaspēka skata, ieroču darbības attāluma un jaudas ziņā.

Военные на параде - Sputnik Latvija
National Interest: Baltijas militārās ambīcijas dārgi izmaksās ASV

Turklāt ASV un to sabiedrotie nevarētu pietiekami ātri reaģēt šajā situācijā, ņemot vērā ar infrastruktūru – loģistiku, komandēšanas iespējām u.c. saistītās grūtības.

Līdzīgas prognozes sniedzas arī Džordža Meisona universitātes un Vestpointas Kara akadēmijas profesora Maikla Hanzekera, kā arī Londonas universitātes politologa, britu institūta Chatham House eskperta Aleksandra Lanožkas pētījumā. Piemēram, eksperti uzskata, ka tradicionālajā karā, kura ietvaros Krievija varētu izmantot vērienīgus orientētos uzbrukumus, izmantojot priekšrocības, ko dāvā militārā tehnika, tostarp arī gaisa un jūras telpā, Baltijas valstīm nav iespēju uzvarēt, un tām nāktos pāriet pie partizānu kustības gatavošanas.

Ziņu lente
0