Sākta parakstu vākšana pret Šadurska skolu reformu

© Sputnik / Roberts VicupsДевочки в школе
Девочки в школе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērni nav sīknauda politiķu rokās: sākta parakstu vākšana pret skolu reformu, kas nodarīs nelabojamu kaitējumu izglītības kvalitātei.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana par bilingvālās izglītības saglabāšanu Latvijas vidusskolās. Iniciatīvas autors ir neatkarīgais žurnālists, blogeris, vietnes Ves.lv bijušais galvenais redaktors Deniss Barteckis, kurš iepriekš publicēja skandalozu petīciju.

Iniciatīvas autors aicina balsot pret nodomu visās nacionālo minoritāšu vidusskolās ieviest mācības latviešu valodā – ja tiks īstenoti izglītības ministra Kārļa Šadurska plāni, iespējams, tiks nodarīts nelabojams kaitējums izglītības kvalitātei.

Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Šadurskis: krievi nav dumjāki par citām tautām un ir spējīgi iemācīties valodu

Barteckis atzīmē, ka Kārlim Šadurskim joprojām nav skaidra un sabiedrībai izklāstīta plāna šīs reformas īstenošanai, kā arī nav cilvēkresursu – sagatavotu pedagogu. Toties, pēc blogera vārdiem, reforma ir lieliska iespēja IZM apgūt eirofondu līdzekļus, ar ko patlaban ir problēmas. Turklāt Barteckis uzsver, ka valodas jautājumi vienmēr parādās īsi pirms vēlēšanām. "Neļausim padarīt mūsu bērnus par sīknaudu politiķu rokās!" – aicina blogeris. Iepriekš izglītības ministrs Kārlis Šadurskis ziņoja, ka jau pēc trim gadiem visi vispārizglītojošie priekšmeti

Latvijas skolās tiks mācīti tikai latviešu valodā, mazākumtautību skolās būs saglabāta iespēja apgūt dzimto valodu, literatūru, kā arī ar kultūru un vēsturi saistītos priekšmetus. Pēc informācijas par IZM plāniem daudzi vecāki aizdomājās par prombraukšanu no Latvijas, jo viņus uztrauc tas, kā kritīsies bērnu sekmes, kad vispārizglītojošo priekšmetu mācības notiks tikai latviešu valodā.

Mītiņš pret bilingvālo skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā - Sputnik Latvija
Pie Šadurska logiem no jauna pulcējās simtiem neapmierinātu cilvēku

Pirmdien, 23. oktobrī pie IZM ēkas Vaļņu ielā notika mītiņš pret Šadursma reklāmu. To organizēja divu bērnu tēvs, IT eksperts, avīzes Digital Times bijušais galvenais redaktors Degi Karajevs. Sputnik Latvija korespondents lēsa, ka tajā piedalījušies aptuveni 600-700 cilvēki. Akcijas dalībnieki uzsvēra, ka vēloties, lai krievu bērni prastu latviešu valodu, taču pie tam apgūtu priekšmetus dzimtajā valodā. Pēc mītiņa Latvijas prezidents Raimonds Vējonis nāca klajā ar viedokli par to, ka izglītībai Latvijai ar laiku jābūt tikai latviešu valodā, jo tā ir vienīgā valsts valoda, taču reforma jāorganizē pakāpeniski, citādi neizdosies izvairīties no problēmām ar pedagogu sagatavošanu.

Ziņu lente
0