70 tūkstošiem somu jauniešu draud marginalizācija

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tipiskas pilsētnieka slimības – vientulība, depresija, sociālā pasivitāte – Somijā kļūst aizvien jaunākas.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Sabiedriskais fonds "Mēs", kas strādā ar pusaudžiem Somijā, publicējis datus, kuri liecina: aptuveni 70 tūkstošiem jauniešu valstī draud "izkrišana no sabiedrības", informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.fi.

Rīga, Līvu laukums - Sputnik Latvija
Viedoklis
Prombraukšana no Latvijas: problēma vai labums?

Pēc fonda pārstāvju domām, viens no galvenajiem faktoriem, kura rezultātā jaunieši atsvešinās no sabiedrības, ir nepabeigta izglītība vai zems izglītotības līmenis. Marginalizācija draud arī darba, pieredzes un hobija trūkuma rezultātā, kā arī psihisku problēmu dēļ.

Visas šīs problēmas ir Somijas sabiedrības urbanizācijas sekas. Šī iemesla dēļ jaunieši visbiežāk izjūt socializācijas problēmas reģionos, kur vērojams liels pilsētu iedzīvotāju īpatsvars.

Augsts dzīves līmenis neveicina demogrāfiju

Saskaņā ar maternitātes aizsardzības organizāciju, piemēram, starptautiskā fonda "Glābiet bērnus" rīcībā esošajiem datiem, Somija ir pirmajā desmitā starp pasaules valstīm, kas maksimāli rūpējas par mātēm un bērniem. Veselības aprūpe, materiālā palīdzība un mātes un bērna sociālais nodrošinājums šajā valstī budžetam izmaksā daudzām citām Eiropas valstīm neiespējamas summas. Taču somu sievietes tik un tā nevēlas dzemdēt.

Dzimstības līmenis valstī ir krities līdz vēsturiski zemai atzīmei, pielīdzinoties Somijā bēdīgi slavenajam 1871. gadam, kas sekoja "Lielā bada gadiem". Zemākais dzimstības līmenis Somijas vēsturē 1871. gadā bija vērojams pēc 1866.-1868. gadu dabisku iemeslu radītā masveida bada, kura rezultātā gāja bojā aptuveni 15% valsts iedzīvotāju.

Ziņu lente
0