Latvijas Bankas prezidents saņēmis lielāko algas piemaksu

© Pexels / PixabayКупюры евро и калькулятор
Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Latvijas Bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča alga pieauga par 10% laikā, kad vidēji Latvijā alga palielinājās tikai par 5%.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Pērn Latvijas Bankas vadītāja Ilmāra Rimšēviča alga pieauga par 10% — tas ir augstākais rādītājs starp ES valstu centrālo banku vadītājiem, informē Bloomberg.

Saskaņā ar Bloomberg rīcībā esošajiem datiem, 2016. gadā Rimšēviča alga pieauga līdz 151 tūkstotim eiro pirms nodokļu nomaksas. Jāpiebilst, ka, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, pērn alga Latvijā vidēji pieauga tikai par 5%.

Vaira Vīķe-Freiberga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valsts iztērējusi 172 tūkstošus eiro bijušajiem prezidentiem

Pieaudzis ir arī citu Baltijas valstu centrālo banku vadītāju atalgojums: Lietuvas Centrālās bankas prezidenta Vita Vasiļauska ienākumi pieauga gandrīz par 7% un sasniedza aptuveni 89 tūkstošus eiro. savukārt Ardo Hansona — Igaunijas Bankas prezidenta — alga pieauga par 5% līdz 116 tūkstošiem eiro.

Bloomberg speciālisti atzīmēja, ka šos skaitļus var ietekmēt kopējais inflācijas līmenis Baltijas valstīs, kas ir aptuveni divas līdz trīs reizes augstāks nekā ES. Saskaņā ar Bloomberg datiem, pērn alga Lietuvā vidēji pieaugusi par 10%, Latvijā un Igaunijā — par 9%.

Algas pielikums 10% apmērā nav padarījis Rimšēviču par bagātāko baņķieri Eiropā. Citu ES valstu centrālo banku vadītāju atlagojums arī ir pieaudzis, taču ne tik strauji. Labāk apmaksātais baņķieris ES ir beļģis Jans Smetss, kurš pērn nopelnījis 481 tūkstoti eiro. Starp lielāko algu saņēmējiem ir arī Itālijas un Vācijas banku vadītāji.

Kalkulators un eiro - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija prognozējusi prezidenta algu 2018. gadam

Gastons Reinešs, Luksemburgas Centrālās bankas prezidents, 2016. gadā nopelnījis tikai 181 tūkstoti eiro. Savukārt Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi alga 2016. gadā augusi tikai par 1% — līdz 389 760 eiro.

Iepriekš vēstīts, ka bagātāko cilvēku sarakstā Latvijā līderu pozīcijas ieņem baņķieri. ABLV Bank līdzīpašnieku Oļega Fiļa un Ernesta Bērnisa īpašums gada laikā pieaudzis par 5 miljoniem eiro — līdz 315 un 312 miljoniem eiro. Aiz ABLV Bank īpašniekiem seko trešais baņķieris — Leonīds Esterkins (viņa īpašums tiek vērtēts 226 miljonu eiro apmērā un ir samazinājies par 24 miljoniem eiro). Ernests Bērniss un Oļegs Fiļs ieņēmuši arī otro un trešo vietu sarakstā, kurā iekļautie cilvēki pērn guvuši lielāko peļņu — 27,086 miljoni un 26,875 miljoni eiro atbilstoši.

Ziņu lente
0