Latvijas armija pati uzlabos jauniesaucamo fizisko stāvokli

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas armijas karavīri
Latvijas armijas karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas armija ir gatava uzņemt jauniešus, kuru fiziskās sagatavotības un veselības līmenis pilnā mērā neatbilst prasībām, un apņēmusies trīs mēnešu laikā to labot. Ja tas neizdosies, armija šķirsies no potenciālā karavīra.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) ir gatavi uzņemt potenciālos karavīrus, kuru fiziskais stāvoklis nesasniedz nepieciešamo minimālo standartu, un paši nodarboties ar tā uzlabošanu, raksta laikraksts Diena. Lai šogad nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kadrus, samazinātas veselības un fizisko testu prasības, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā pastāstīja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā Štāba priekšnieks Ivo Mogiļnijs.

Viņš uzsvēra, ka samazinātas ir sākotnējās prasības, taču tādēļ nevar ciest galarezultāts. 

Latvijas armijas karavīri - Sputnik Latvija
Kāpēc Anglijā dzīvojošie rezervisti atsakās no Latvijas pilsonības

Rekrutēšanas komisija atļaus potenciālajam karavīram iestāties NBS, ja tiks konstatēts, ka viņa veselība nedaudz neatbilst minimālajam līmenim. Pēc tam NBS strādās pie tā, lai jaunais cilvēks trīs mēnešu laikā sasniegtu minimālo līmeni. Ja minētajā laikā prasības tiks izpildītas, tiks dota atļauja turpināt pamata apmācības, ja ne — armija šķirsies no potenciālā karavīra.

Iepriekš Latvijas Aizsardzības ministrija vairākkārt paudusi bažas par jauniešu veselības stāvokli un fiziskās sagatavotības līmeni, kā rezultātā rekrutēšana ir apgrūtināta.

Piemēram, 2013. gadā Rekrutēšanas centra priekšnieks Druvis Kleins paziņoja, ka situācijā, ja netiks atrisināta jauniešu fiziskās sagatavotības prolēma, iespējams, 2018. gadā Latvijas armija nevarēs nodrošināt nepieciešamo skaitu karavīru.

Stingri izteicās arī toreizējais aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Patlaban gatavojam informāciju Veselības ministrijai un Izglītības un zinātnes ministrijai par to, ka mūs uztrauc situācija jauniešu vidū. Atklāti sakot, mūsu jaunieši ne tikai izvēlas mazkustīgu dzīves veidu — viņi ir aptaukojušies, nopīpējušies un absolūti nesportiski. Ar katru gadu rādītāji kļūst arvien sliktāki," — uzsvēra ministrs.

Jāpiebilst, ka šogad bruņoto spēku rindu papildināšanu apgrūtina ne tikai veselības problēmas, bet arī demogrāfiskā bedre, paziņoja Rekrutēšanas centra priekšnieks kapteinis Rihards Rozenbaums.

Atgādināsim, ka pērn Aizsardzības ministrija plānoja uzņemt NBS 700 jauniešus, taču izdevās piesaistīt tikai 600 cilvēkus. Tomēr šogad plāni ir pat vērienīgāki — 828 jaunieši. Pērn NBS dienēja aptuveni 5000 profesionāli karavīri, un plānots viņu skaitu palielināt līdz 6 tūkstošiem.

Литовские военнослужащие на церемонии открытия международных военных учений Rapid Trident 2015 в Украине - Sputnik Latvija
Lietuvā tiek ieviesta vispārēja karaklausība

Armija spiesta par jaunkareivjiem konkurēt ar citām varasiestāžu struktūrām, privāto sektoru un pat ārvalstu uzņēmējiem. Neskatoties uz prestižās karjeras iespēju NBS, bezmaksas izglītību, algu 780 eiro apmērā, bezmaksas veselības aprūpi un citām privilēģijām, armijā iestāties gribētāju skaits ir nepietiekams.

Patlaban Latvijā ir profesionālā armija.

Laiku pa laikam Latvijas politiķi un vienkāršie iedzīvotāji izsaka ieceri atjaunot obligāto karadienestu, taču aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis paziņoja, ka Latvija nevar atļauties obligāto karadienestu, jo šim nolūkam nepieciešami vērā ņemami resursi un infrastruktūra, kuras Latvijai nav. 

Ziņu lente
0