Šadurskis: daļa pedagogu zaudēs darbu, atlikušie saņems pa 1500 eiro

© Sputnik / Евгений ЛешковскийLīga Pabērze - skolotāja ar 62 gadu stāžu
Līga Pabērze - skolotāja ar 62 gadu stāžu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolu tīkla optimizācija Latvijā ļaus pedagogiem pelnīt gandrīz divreiz vairāk nekā pašlaik, paziņojis izglītības ministrs Kārlis Šadurskis.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Pedagogi Latvijā varēs pelnīt gandrīz divreiz vairāk pēc skolu tīkla optimizācijas, paziņoja valsts izglītības ministrs Kārlis Šadurskis LNT pārraidē "900 sekundes".

Pēc viņa vārdiem, vidusskolas, kurās klases nebūs pilnībā aizpildītas, nāksies pārveidot par pamatskolām vai sākumskolām. Daļa pedagogu zaudēs darbu. Pēc ministra domām, tas lielā mērā sakritīs ar dabisko tendenci — aiziešanu pensijā, paredzēts arī "sociālais spilvens", kam atvēlēta nauda.

Toties atlikušie pedagogi varēšot saņemt algu līdz 1500 eiro apmērā 40 stundas ilgas darba nedēļas apstākļos, un minimālā likme būšot 1000 eiro, klāstīja ministrs.

Страницы учебника латышского языка - Sputnik Latvija
Šadurskis: vecāki paši palīdzēs skolu pārejai uz latviešu mācību valodu

Politiķis paziņoja, ka pētījumā par optimālo skolu tīklu konstatēts 31 ceļa iecirknis, kam nepieciešama prioritāra rekonstrukcija. Šo ceļu būvdarbi pozitīvi ietekmēšot reģionu dzīves līmeni un ekonomisko aktivitāti, skaidroja ministrs.

Iepriekš premjers Māris Kučinskis apstiprināja nepieciešamību turpināt, piemēram, nelielo lauku skolu skaita samazināšana. Pēc viņa domām, Latvijā skolu tīkls neatbilst tam, ko valsts varot atļļauties. Taču, viņš uzsvēra, nav iespējams atrisināt šo problēmu automātiski un tūlīt slēgt mazās lauku skolas.

Savukārt Kārlis Šadurskis informēja, ka nepieciešams slēgt skolas ne tikai laukos, bet arī Rīgā. Patlaban valsts galvaspilsētā strādā aptuveni 80 vidusskolas, un, pēc viņa domām, tas ir pārlieku daudz. Šadurskis uzskata, ka ikvienā Rīgas mikrorajonā vajadzīga tikai viena vidusskola un dažas pamatskolas.

Šadurska ierosinājums optimizēt Rīgas skolas ne vienu reizi vien izraisījis Rīgas mēra Nila Ušakova sašutumu. Viņš apgalvoja, ka tamlīdzīgas politikas rezultātā tiks slēgta vienīgā krievu vai latviešu skola mikrorajonā, un to pašvaldība nevar pieļaut.

Skolu tīkla samazināšana Latvijā sākās 2009. gadā, kad pēc Izglītības un zinātnes ministrijas lēmuma tika slēgtas 57 mācību iestādes. Kopš tā laika likvidētas aptuveni simt skolas, savukārt 158 mācību iestādes ir reorganizētas. 

Ziņu lente
0