Krievijas Valsts domes deputāts: izglītības reforma Latvijā – valodas genocīds

© Sputnik / Maksim Blinov / Pāriet pie mediju bankasSergejs Žeļezņaks
Sergejs Žeļezņaks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts domes deputāts uzskata, ka izglītības sistēmas reforma, kas paredz skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā rupji pārkāpj valsts krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības un ES tiesiskās normas. Viņu izbrīnījis Eiropas Parlamenta un EPPA reakcijas trūkums.

RĪGA, 25. oktobris — Sputnik. Latvijas valdības darbības atgādina valodas genocīdu, kas pastiprina plaisu Latvijas sabiedrībā, paziņoja Krievijas partijas "Vienotā Krievija" ģenerālās padomes sekretāra vietnieks, KF Valsts domes Starptautisko lietu komitejas loceklis Sergejs Žeļezņaks.

Viņš uzskata, ka izglītības reforma, kas paredz mazākumtautību skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā 2020. gadā, rupji pārkāpj valsts krievvalodīgo iedzīvotāju tiesības un ES tiesiskās normas.

Žeļezņaks piebilda, ka Krievija ir sašutusi par ārvalstīs dzīvojošo tautiešu tiesību pārkāpumiem.

"Mēs atbalstām likumīgo prasību par Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju interešu aizstāvību, kuru skaits, pēc oficiālajiem datiem, pārsniedz 40% iedzīvotāju. Rīgas darbības atgādina valodas genocīdu, kas spēj izprovocēt lielāku šķelšanos Latvijas sabiedrībā," — uzsvēra politiķis.

"Atliek apvaicāties kolēģiem no Eiropas Parlamenta un EPPA, kāpēc viņi, neskatoties uz visiem saviem vārdiem par demokrātisko tiesību un brīvību vērtību, neko nav teikuši par Rīgas pieņemtajiem atklāti šovinistiskajiem liegumiem likumdošanas līmenī," — deputāta teikto citēja partijas preses dienests.

Krievijā izdotas krievu valodas mācību grāmatas 7. klasei - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tava valoda – mans ienaidnieks. Latvijā dēmonizē krievu valodu

Žeļezņaks atgādināja, ka ES valstis nosodīja līdzīgo izglītības likumu Ukrainā, kas aizliedz mācības mazākumtautību valodās. Vairāku valstu, tostarp Ungārijas un Rumānijas valdības paziņoja, ka prezidenta Petro Porošenko parakstītais likums pārkāpj mazākumtautību tiesības Ukrainā. Arī Maskava uzskata, ka Ukrainas izglītības likums pārkāpj konstitūciju un Kijevas starptautiskās saistības.

"Pie tam Porošenko, nobijies no Eiropas Parlamenta deputātu sašutuma, steigšus paziņoja, ka esot gatavs ieviest izņēmumus mācībām Eiropas valodās. Tādējādi Kijeva demonstrē pieņemtā likuma patiesos, pret Krieviju vērstos merķus un savu rusofobo būtību," — piezīmēja Sergejs Žeļezņaks. 

Ziņu lente
0