Satiksmes ministrija neizslēdz pilnīgas airBaltic privatizācijas

© Sputnik / Sergey MelkonovBoeing 737-36Q, AirBaltic
Boeing 737-36Q, AirBaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Kaspara Ozoliņa teiktā, valsts atbalsts nav savietojams ar aviosabiedrības attīstību, tāpēc nepieciešams stratēģiskais partneris, lai kompānija varētu attīstīties atbilstoši tirgus principiem.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Satiksmes ministrija šobrīd izskata konkrētus priekšlikumus privātā investora piesaistē nacionālai aviokompānijai airBaltic un neizslēdz uzņēmuma pilnīgas privatizācijas iespēju, informēja ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Ministrija piesaistīja starptautisko kompāniju Lazard Freres, kas mēģināja noskaidrot, kurš varētu kļūt par potenciālo airBaltic stratēģisko partneri.

"Šeit ir viena būtiska nianse — valstij, esot lielākajam akcionāram, ir jārūpējas par kompānijas attīstību. Lai kompānija attīstītos, tieši akcionāri ir tie, kuri investē. Tomēr mums ir jāņem vērā Eiropas Savienības regulējums, kas paredz, ka valsts investīcijas ir valsts atbalsts. Attiecīgi valsts atbalsts nav saderīgs ar kompānijas attīstību, tāpēc mums jāmeklē stratēģiskais partneris, lai kompānija varētu attīstīties atbilstoši tirgus principiem," — citē lsm.lv Ozoliņa vārdus.

Pēc viņa teiktā, aviācija — nav tas bizness, kurā šodienas sarežģītajos tirgus apstākļos varētu atļauties dusēt uz lauriem. Ozoliņš nosauca "airBaltic" par teicamnieku, "kas strādā fenomenāli".

Взлет самолета Boeing 737-36Q авиакомпании AirBaltic из аэропорта Рига - Sputnik Latvija
airBaltic tika atzīta par gada labāko reģionālo aviokompāniju

"Mēs piesardzīgi prognozējam, ka nākamais būs vēl labāks. Tajā pašā laikā mēs redzam, kas notiek Eiropā — ar "Monarch", ar "Air Berlin", ar "Alitalia". Redzam arī, kas notiek ar "Etihad Airways", kurš dažus gadus iepriekš ļoti agresīvi izvietoja investīcijas, bet vairs to nedara. Redzam arī to, cik ļoti citi spēlētāji vēlas ienākt tirgū, piemēram, no Ķīnas. Arī Eiropas kompānijas "British Airways", KLM, "Lufthansa" ļoti cenšas nostiprināt pozīcijas, tāpēc tas ir ļoti svarīgi arī "airBaltic"," — atzimēja Ozoliņš.

Valdība nolēma, ka stratēģiskais partneris ir jāatrod līdz 3. novembrim. Saskaņā ar Ozoliņu pastāv virkne "pietiekamu konkrētu" piedāvājumu, tos pārbauda. Latvijas prioritāte ir saglabāt "Rīga" lidostu, kā bāzes lidostu, kā arī saglabāt aviosatiksmi ar pārējām Baltijas valstīm.

Ozoliņš uzsvēra, ka nedrīkst pieļaut tādu notikumu attīstības scenāriju, kas bija kaimiņvalstīs, kad lidsabiedrības bankrotēja, "nespējot laikus pieņemt pareizus lēmumus".    

Ziņu lente
0