Madride vēlas rīkot Katalonijā ārkārtas vēlēšanas

© AP Photo/Paul WhiteПредседатель правительства Испании Мариано Рахой
Председатель правительства Испании Мариано Рахой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Mariano Rahoja sacītā, ne autonomija, ne Katalonijas pašvaldība netiek apturētas, taču tiek atstādināti cilvēki no varas, kuri nostādīja šo pašvaldību ārpus likuma.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Spānijas valdība sestdien ārkārtas sēdē izstrādāja pasākumus Katalonijas krīzes atrisināšanai, to vidū ir autonomijas ženelatitātes vadītāja, viņa vietnieka un padomnieku atstādināšana no amata, kā arī pirmstermiņa vēlēšanu rīkošana reģionālajā parlamentā sešu mēnešu laikā, vēsta RIA Novosti.

Šī pasākumi ir jāapstiprina Spānijas senātam.

Митинг в защиту нации и Конституции, Мадрид, площадь Колумба, 7 октября 2017 г. - Sputnik Latvija
Spānijas valdības sēdē tiks noteikti pasākumi attiecībā pret Kataloniju

Sestdien ministru kabinets paziņoja, kā praksē izskatīsies konstitūcijas 155. panta realizēšana krīzes atrisināšanai autonomā kopienā. Kā paskaidroja preses konferencē pēc sēdes Spānijas premjers Mariano Rahojs, "nedz autonomija, nedz Katalonijas pašvaldība netiek apturētas, no varas tiek atstādināti cilvēki, kuri nostādīja šo pašvaldību ārpus likuma, konstitūcijas un (Katalonijas – Red. piez.) statūta."

Par pirmo un galveno soli kļuva lēmums par Katalonijas valdības locekļu atstādināšanu. "Mēs palūgsim senātam piešķirt atļauju valdībai pieņemt sekojošus lēmumus: pirmkārt, atstādināt Katalonijas valdības priekšsēdētāju, vicepriekšsēdētāju un pārējos valdības padomniekus," — paziņoja Rahojs.

Viņš paskaidroja, ka Spānijas ministru kabineta ministri pārņems Katalonijas valdības locekļu funkcijas "uz laiku, kamēr ilgs ārkārtas situācija".

"Ženeralitātes administrācija paliek par parastu administrāciju, taču pakļausies jauno norīkoto varas iestāžu pavēlēm," — teica premjers.

Katalonijas parlaments pagaidām netiks atlaists, taču tā funkcijas tiks ierobežotas. Tas "turpinās pildīt tam piešķirtās pārstāvniecības funkcijas", taču "nevarēs piedāvāt kandidātu ženeralitātes priekšsēdētāja amatam".

Rahojs paskaidroja, ka pirmstermiņa vēlēšanas autonomās kopienas parlamentā notiks maksimums pēc sešiem mēnešiem — "tiklīdz mēs atgriezīsimies pie normālas situācijas". "Iespēja atlaist parlamentu pāries pie (Spānijas – Red. piez.) valdības priekšsēdētāja, un par vienu no pirmajiem pasākumiem kļūs vēlēšanu rosināšana," —paskaidroja premjers.

Turklāt pasākumi skars arī Katalonijas valsts mediju vadību. Runa ir par telekanālu TV3.

Председатель правительства Испании Мариано Рахой - Sputnik Latvija
Madride pieprasīja Katalonijas skaidrojumu jautājumā par neatkarību

Neskatoties uz to, ka premjers atsevišķi nepieminēja Katalonijas policiju Mossos d'Esquadra, taču, izejot no piedāvātajiem pasākumiem, tie pāries Spānijas IeM pakļautībā. Šobrīd tie pakļaujas ženeralitātes iekšlietu padomniekam.

Pasākumi, ko piedāvā valdība, tiks nodoti Senātam, kuram no sākuma būs jāizveido komisija to izpētei, kā arī jāpiedāvā Katalonijas ženeralitātes vadītājam Karlesam Pudždemonam iesniegt savus argumentus.

Rahojs paziņoja, ka piedāvāto pasākumu mērķis ir "atgriezties pie likuma" Katalonijā, atjaunot Spānijas konstitūcijas un statūta darbību autonomās kopienas teritorijā, atjaunot "normālu kataloniešu pastāvēšanu", pasargāt reģionālo ekonomiku, veikt vēlēšanas "normālos apstākļos".

Viņš piebilda, ka ir "grūts brīdis", taču pauda pārliecību, ka kopīgiem spēkiem tas tiks pārvarēts.

Premjers aicināja pilsoņus saglabāt mieru, savukārt kompānijas un investorus neaiziet no Katalonijas.

Ziņu lente
0