Šauļos atteicās piešķirt skolai nacistu līdzdalībnieka vārdu

CC BY-SA 2.0 / Guillaume Speurt / Siauliai train stationЖелезнодорожный вокзал Шауляй
Железнодорожный вокзал Шауляй - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pilsētas administrācija saņēmusi Lietuvas nacionālistu pieteikumu ar lūgumu piešķirt skolai Holokausta dalībnieka Jonasa Noreikas vārdu; mērs izlēmīgi noraidīja piedāvāto ideju.

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik. Šauļu pilsētas mērs Artūrs Visockis paziņoja, ka dzejnieka vārdā nosaukto Juļusa Janoņa ģimnāziju nepārdēvēs par godu nacistu līdzdalībniekam Jonasam Noreikam, vēsta Sputnik Lietuva.

"Neviens nedos Noreikas vārdu Šauļu ģimnāzijai. Petīciju mēs saņēmām, taču petīciju var rakstīt jebkurš. Viens cilvēks izvirzīja ideju, pats sev izdomāja problēmu. Nekas netiks pasākts," — teica Visockis.

Iepriekš kļuva zināms, ka vienā no portāliem parādījās iniciatīva pārdēvēt skolu Šauļos un nosaukt to par godu Holokausta dalībniekam. Dokuments tika nosūtīts pilsētas mērijai.

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs bija pārsteigts ar skandalozo petīciju un atzīmēja, ka "dažiem vēsture tā arī neiemācīja neko".

Lietuvas Ebreju kopiena arī pauda sašutumu par šādu iniciatīvu.

1941. gadā pēc pret Padomju varu sacelšanās Noreika, nacionālistiskās organizācijas "Lietuvas aktīvistu fronte" dalībnieks, kļuva par Šauļu apgabala vadītāju. Viņš lika ievietot visus reģiona ebrejus geto un atņemt viņiem īpašumu. Vēlāk šajā geto tika noslepkavoti tūkstošiem cilvēku.

1945. gadā Noreika pievienojās "mežabrāļiem", savukārt 1946. gadā tika noķerts un notiesāts uz nāvi. "Neatkarības cīnītāja" statusu Lietuvā viņam piešķīra 90. gados.

Ziņu lente
0