Kāpēc stomatologi atsakās ārstēt bērnus

© pexelsBērns pie stomatologa
Bērns pie stomatologa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrā trešajā bērnu zobārstniecības kabinetā Latvijā pieņemšanu nākas gaidīt vairāk kā mēnesi: Veselības ministrija to pamato ar kvotu trūkumu, stomatologi – ar to, ka par bērnu ārstēšanu maz maksā.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Bērnu stomatoloģijā valda īsta krīze — ārsti atsakās pieņemt bērnus, un pieņemšanu katrā trešajā bērnu zobārstniecības kabinetā pieņemšanu nākas gaidīt vairāk kā mēnesi, vēsta LTV7 programma "Šovakar".

Šī gada septembrī vecāki Latvijā pēkšņi konstatēja, ka rindā pie bezmaksas bērnu zobārsta Rīgas universitātes Stomatoloģijas institūtā, iespējams, nāksies gaidīt vairāk kā gadu.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sociālās apdrošināšanas iemaksu reformu rezultātā var augt ātrās palīdzības dienesta slodze

Klīnikas pārstāvji to skaidroja ar vecāku vēlmi pierakstīt bērnus tieši pie viņu ārstiem un ieteica pameklēt citus bezmaksas ārstus, taču noskaidrojās, ka problēma ir daudz plašāka. Katrā trešajā bērnu zobārstniecības kabinetā patlaban iespējams pierakstīties vien uz novembra beigām.

Nacionālais veselības dienests informē, ka 34% kabinetu pieņemšanu nāksies gaidīt ilgāk kā mēnesi. Karā ceturtajā kabinetā — no 11 līdz 30 dienas. 40% gadījumu pacients tiks pieņemts 10 dienu laikā.

Sliktākā situācija ir Rīgā un Vidzemē. Šeit uz pieņemšanu 10 dienu laikā iespējams pierakstīties tikai trešajā daļā kabinetu. Vislabākā situācija ir Latgalē — relatīvi ātri pieņems 77% stomatologu.

Kvotas tuvojas beigām, skaidro Nacionālais veselības dienests. Daudzas klīnikas iztērējušas visas kvotu rezerves, un tālāk — tikai par naudu.

Veselības ministre Anda Čakša skaidro, ka tarifa celšanai finansēšana ir nepietiekama. Daudzi zobārsti neparaksta līgumus ar valsti par bērnu ārstēšanu. Politķi informēja, ka tarifu celšana ir ieplānota un rit darbs, lai pakalpojumus bērniem būtu pieejamāks.

Tiesa, speciālisti apgalvo, ka runa nav par kvotām — ārsti vienkārši nevēlas ārstēt bērnus.

"Principā, kvotu pietiek, bet tās cenas… Grūti atrast ārstu, kurš būtu gatavs strādāt par tādu naudu," — stāsta stomatoloģijas uzņēmuma Denta direktors Arturs Mucenieks.

Valsts likmes par bērna ārstēšanu ir divas, trīs vai pat četras reizes mazākas. Piemēram, par komplicētu zoba izraušanu ar vairākām saknēm bērnam valsts samaksās 13,66 eiro. Tāda pati operācija pieaugušajam izmaksās 50 eiro.

Ārsti iesaka tikai veikt savlaicīgu un regulāru profilaksi.

Ziņu lente
0