Mēs nerūpam valstij: latvieši sašutusi par ceļu stāvokli

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji ir sašutuši par to, ka varas iestādes nevar savest kārtībā ceļus, pa daudziem no kuriem kļuvis bīstami braukt ar automobili.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Latvieši nepārstāj brīnīties par ceļu stāvokli un periodiski publicē sociālajos tīklos fotogrāfijas, kuras liecina par to bēdīgo stāvokli, vēsta mixnews.lv.

Šoreiz nav izturējusi kāda Facebook lietotāja vārdā Sintija. Savā lapā viņa publicējusi fotogrāfiju ar nosistu lauku ceļu Auce — Vadakstes Auces novadā, papildinot to ar sašutuma pilnu uzrakstu.

"Par ko mēs maksājam ceļa nodokli? Par ko? Tādi ir mūsu "skaistie" ceļi, Auces novada ceļš, Auce — Vadakstes. Nu ko — jālido pa gaisu! Kas notiek valstī? Nevienam nekas nerūp. Tas ir tik skumji… Mašīnas pa galam," sūdzas Sintija.

Citi sociālā tīkla lietotāji aktīvi atbalstīja publikācijas autori komentāros. Cilvēki atzīmēja, ka riskē zaudēt ne tikai mašīnas, bet arī zobus, lietojot šādus ceļus. Tāpat tika izteikts piedāvājums aizliegt smagai lauku tehnikai braukt pa koplietošanas ceļiem. Beigās visi nonāca pie secinājuma, ka lauku ceļi, gluži kā arī paši lauku iedzīvotāji, absolūti nerūp valstij.

Iepriekš tika ziņots, ka Satiksmes ministrija atzina, ka Latvijas ceļu stāvoklis ir kritisks: par sliktiem un ļoti sliktiem izrādījās 44% asfaltēto autoceļu un 43% ceļu ar grants segumu. Satiksmes ministrs Uldis Augulis paskaidroja bēdīgo autoceļu tīkla stāvokli ar to, ka tam tiek piešķirts pārāk maz naudas, un solīja 2018. gadā ieguldīt vietējās nozīmes ceļos ar grants segumu rekordlielus līdzekļus pēdējo 25 gadu laikā. Pēc ministra teiktā, ceļu remontdarbu projekta finansēšanai jānonāk naudas līdzekļiem, kurus valsts kase saņēmusi uz akcīzes nodokļa ienākumu rēķina, kuru apjoms pērn kļuva lielāks, nekā tika plānots.

Ceļš Latvijā - Sputnik Latvija
Latvija nav iekļuvusi pat pirmajā simtniekā pasaules ceļu kvalitātes reitingā

Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange iepriekš paziņoja, ka nauda no Eiropas Savienības fondiem un budžeta līdzekļi pirmām kārtām tiek ieguldīti asfaltēto ceļu remontam, kur ir lielāka kustības intensitāte. Saskaņā ar Langes aprēķiniem, lai savestu kārtībā visus Latvijas ceļus, ik gadu tiem jāpiešķir 720 miljonus eiro. Ar tādu finansējumu desmit gadu laikā varētu panākt to, ka Latvijā nepaliks sliktu ceļu.

Tāpat Lange atzīmēja, ka nosisties ceļi ik gadu rada zaudējumus vadītājiem vairāk nekā miljarda eiro apmērā. Šie zaudējumi tiek aprēķināti kopsummā par lauka zaudējumiem, lielu degvielas patēriņu un amortizāciju.

Saskaņā ar Global Competitiveness Index ziņojumu, kuru ik gadu sastāda Pasaules ekonomiskā foruma eksperti, Latvija nav iekļuvusi pat pirmajā simtniekā pasaules autoceļu kvalitātes reitingā, nokļūstot 107. vietā no 137.    

Ziņu lente
0