Ungārijā notika atbalsta akcija "Pašnoteikšanās Aizkarpatijai"

© AP Photo / Bela SzandelszkyПоднятие национального флага Венгрии в Будапеште
Поднятие национального флага Венгрии в Будапеште - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Akcijas organizatori paziņoja, ka iestājas pret "pučistu barbarismu, kuri sagūstījuši Ukrainu un līdz ar to ungāru nacionālos brāļus".

RĪGA, 14. oktobris – Sputnik. Budapeštā notika akcija "Pašnoteikšanās Aizkarpatijai", kuras dalībnieki pieprasīja brīvību rumāņu, rusīnu, bulgāru, armēņu, poļu nacionālajām kopienām, kas dzīvo Ukrainas teritorijā, vēsta RIA Novosti.

Par to Facebook uzrakstīja Ukrainas vēstniece Ungārijā Ļubova Nepopa. Pēc viņas teiktā, akcijas organizatori paziņoja, ka iestājas pret "pučistu barbarismu, kuri sagūstījuši Ukrainu un līdz ar to ungāru nacionālos brāļus".

Nepopa atzīmēja, ka Ukrainas ĀM izteica protestu pret šo akciju. Atbildot uz to, Ungārija paziņoja, ka tai ir tiesības mierīgai protesta izteikšanai un kopīgi noformulētas pozīcijas paušanai.

Pēc Nepopas viedokļa, šo tiesību izmantošana neattaisno uzrakstus uz kāda šīs akcijas dalībnieka muguras: "Aizkarpatija pēc likuma pieder Ungārijai. Pašnoteikšanās visām apspiestajām nācijām, kuras spiestas dzīvot Ukrainā".

Ukrainas ārlietu ministrs, kurš nesen viesojies Ungārijā, lai apspriestu skandālu izraisījušo "Izglītības likumu", apsūdzēja valsti separātisma atbalstīšanā un pieprasīja "aizliegt šo provokāciju".

Peštas ainava no Zvejnieku bastiona - Sputnik Latvija
Ungārijā kritizēts Ukrainas Izglītības likums

Ukrainas ĀM Politiskā departamenta direktors Aleksejs Makejevs tāpat komentēja akciju "Pašnoteikšanās Aizkarpatijai" savā Facebook lapā. Pēc viņa sacītā, Budapešta "atklāti aizspēlējas". "Kategoriski protestējam un sagaidām, ka Ungārijas varas iestādes bez vilcināšanās norobežosies no šiem apkaunojošajiem aicinājumiem," — uzrakstīja viņš.

Septembrī Ukrainas Augstākā rada pieņēma likumu par izglītību, kurš paredz pilnīgu atteikšanos no izglītības mazākumtautību valodās līdz 2020. gadam. Ungārija pauda protestu pret šo likumu un vainoja Ukrainu starptautiskā likuma pārkāpšanā. Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto paziņoja, ka viņa valsts sakarā ar šo likumu bloķēs visas Ukrainas starptautiskās iniciatīvas.

Ziņu lente
0