Igaunija palīdzēs Ukrainai lēmumā par padomju karavīriem veltītā pieminekļa pārnešanu

© Sputnik / Б. Криштул / Pāriet pie mediju bankasKauju Slavas monuments Ļvovas pilsētā
Kauju Slavas monuments Ļvovas pilsētā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas normatīvajos aktos noteikts, ka padomju varas simboli nevar atrasties publiskās vietās. Ļvovas varasiestādes nevar pieņemt lēmumu, kā rīkoties ar Slavas Monumentu un vērsušās pēc padoma pie Igaunijas.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Ukraina lūgusi Igaunija dalīties pieredzē padomju karavīriem veltīto pieminekļu pārcelšanas jautājumos, stāsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz ERR.

Lūgumu Igaunijas vēstniekam Ukrainā Gertam Antsam izteicis Ļvovas mērs Andrejs Sadovojs.

Viņš uzskata, ka Ļvovai varētu noderēt pieredze, ko Igaunija guva, veicot Bronzas karavīra pārcelšanu no Tallinas centra uz Karavīru kapiem 2007. gadā.

Militārā parāde par godu uzvaras Lielajā Tēvijas karā 71. gadadienai - Sputnik Latvija
Vladimirs Putins: vēstures pārvērtēšana nav pieļaujama

Grūtības Ļvovas vadībai sagādājis milzīgais padomju Slavas Monuments. Pieminekļa centrālo daļu veido 30 metrus augsta kolonna, kurai līdzās izvietota skulptūru kompozīcija "Dzimtene svētī Karavīru". Uz bareljefiem attēloti padomju matroži, lidotāji, kājnieki un tankisti.

Savulaik memoriāls izpelnījies prestižas PSRS prēmijas, taču tagad tas jānogādā prom no acīm — saskaņā ar Ukrainas likumiem, padomju varas simboli nevar atrasties publiskās vietās. Ļvovas pilsētas vadība uzskata, ka iespēju saglabāt pieminekli sniegtu muzeja statusa piešķiršana monumentam, tāpēc tika pieņemts lēmums vērsties pie Igaunijas, kas varētu dalīties pieredzē par Otrajā pasaules karā kritušajiem veltītā pieminekļa (Bronzas karavīra) demontāžu un pārnešanu 2007. gadā.

"Bronzas nakts" Igaunijā

Ukrainas vēlme apgūt šajā jautājumā Igaunijas pieredzi šķiet dīvaina, ņemot vērā to, pie kādām sekām Igaunijas sabiedrībā noveda pieminekļa demontāža, kam ir liela vērtība krievvalodīgo acīs.

Монеты номиналом 5 рублей Таллин - Sputnik Latvija
EP deputāts uzskata, ka "Bronzas kareivja" monētas vērtība ir groteska

2007. gada 26. aprīlī Igaunijas varasiestādes demontēja un pārcēla pieminekli līdz ar tā pakājē apglabāto padomju karavīru mirstīgajām atliekām no Tallinas centra uz Karavīru kapiem. Šis lēmums izraisīja masu nekārtības — tā pretinieki izgāja ielās Tallinā un citās valsts pilsētās. Protestu dalībnieki tika izklīdināti, izmantojot teleskopiskās nūjas, gumijas lodes, asaru gāzi un gaismas-trokšņa granātas.

Antifašistiskās manifestācijas izklīdināšanas laikā ar naža dūrienu krūtīs tika ievainots Igaunijā dzīvojošais Krievijas pilsonis Dmitrijs Gaņins. Naktī viņš slimnīcā mira. Traumas guva 57 cilvēki.

Ziņu lente
0