Viedoklis

Ekonomikai vajadzīgi viesstrādnieki: apdraudēts valsts latviskums

© Foto : pixabay / sagoodi2Viesstrādnieks. Foto no arhīva
Viesstrādnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas un Baltkrievijas mācības "Rietumi 2017" beigušās labvēlīgi – Latviju neviens nav okupējis. Toties gluži negaidot briesmas piezagušās no citas puses.

Puse gan ir tā pati, tikai nianses atšķiras. Publicists un rakstnieks Otto Ozols Rīga TV 24 pārraidē Preses klubs pastāstīja, ka  nesen Rīgā aizritējusi gluži nopietna demogrāfijai veltīta konference. Tajā augsta līmeņa pētnieki apgalvoja: valstij 10 gadu laikā jāieved 140 000 viesstrādnieku, lai tās ekonomika nesabruktu. Gandrīz 14 tūkstoši gadā.

Ozols secinājis, ka viesstrādnieki var nopietni apdraudēt latvisko identitāti.

"Pat pieļaujot, ka tie ir balti, pūkaini, jauki, izglītoti cilvēki, viņu ir veseli 140 tūkstoši laikā, kad mūsu jauniešu skaits dramatiski samazinās," — ceļ trauksmi autors. Īpaši traģiski ir tas, ka epiteti "balts un pūkains" autora vārdos skan kā metafora.

Autors neapšauba to, ka galu galā atbraucēju pienākums nav "nest tautās" latviešu kultūru. Domājams, viņi dzīvos paši ar savu kultūru.

Гастарбайтер, архивное фото - Sputnik Latvija
Ar ko var nodarboties viesstrādnieks Latvijā

"Es ceru, ka tie būs ļoti normāli un jauki cilvēki, taču tādi cilvēki parasti ciena savu dzimto valodu un tās valsts kultūru, no kuras atbraukuši. Viņi precēsies savā kopienā, viņi centīsies saglabāt un nest tālāk savu valodu un kultūru," — prognozēja Ozols.

Taču diemžēl viesstrādnieku uzplūdi var pārvērst latviešus par mazākumtautību.

"Citu kultūru un valodu grupu pārstāvji kļūs par Latvijas nākamo paaudzi, jo līdzās šiem 140 tūkstošiem latvieši būs mazākumā. Es nemodelēšu situāciju pec 20 gadiem, tikai teikšu, ka viņu skaits sasniegs jaus 280 tūkstošus," — rēķināja Ozols.

Tās vēl nav visas briesmas, kas apdraud latviskumu. Kādas populāras latviešu avīzes mājaslapāuzdūros ikdienišķam sludinājumam par valodu kursiem. Nu, kā lai saka… Tajā runa ir par krievu valodas kursiem. Lasīju un pat metu aci pāri plecam. Neierasti. Laikā, kad Latvijā visās frontēs rit cīņa ar krievu valodu, to vēlas padzīt no skolām, bērnudārziem un pat mazākumtautību atmiņas, kāds organizē krievu valodas apgūšanu!

Pie tam paskatieties, cik pārdroši sastādīts sludinājums: "Sāc mācīties oktobrī un 8 nedēļu laikā Tu iemācīsies runāt, rakstīt un iespējams, pat domāt krievu valodā"!

Sētnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Uzņēmēji atzīst, ka Latvijai vajadzīgi viesstrādnieki

Kā tā — domāt?! Ko jūs atļaujaties? Domāt kā Putins?

"Lietojot nodarbībā tikai krievu valodu, tu sasniegsi lielisku progresu, ar kuru gribēsi lepoties," — pauž sludinājuma teksts.

Protams, tāds sludinājums radījis satraukumu avīzes vietnes komentētāju vidū. Lietotājs "LP" raksta "Durbe — Latvijas rusifikators (uzņēmums "Durbe" ir valodu kursu organizators — red.)

Skolnieciņš stāsta: "Gatavojas Latvijas aneksijai…"

Kartupelis ar mugurkaulu raksta: " Nolādētie krievu okupanti,rokas nost no Latviešiem!" Pie tam situācija Latvijā ir tāda, ka nav saprotams — viņš joko vai runā nopietni.

No otras puses, ja Nacionālā apvienība panāks izglītības likvidēšanu krievu valodā, pēc 10-20 gadiem valstī vienkārši nebūs to, kuri sarunāsies ar 280 tūkstošiem "sabraukušo" viņu valodā. Gluži elementāri — sniegt norādījumus darba vietā. Varbūt jums šķiet, viņi runās nevis krievu, bet filipīņu, uzbeku vai ukraiņu valodā? Varbūt viņi būs pūkaini, taču ne balti, bet gan melni? Nesen mēs stāstījām, ka transporta kompānija ievedusi 300 filipīņus. Ja nu pēkšņi viņiem pie mums iepatiksies? Un kā viņiem klāsies ar dzimstību aukstākos platuma grādos?

Krievijā izdotas krievu valodas mācību grāmatas 7. klasei - Sputnik Latvija
Pēc trim gadiem Latvijas skolās nebūs gandrīz neviena priekšmeta krievu valodā

Vārdu sakot, grozies kā gribi… Pagaidiet, kas tur bija ar robotehnikas vētraino izaugsmi? Varbūt labāk ievedīsim robotus? Varbūt viņi neapdraudēs latviskumu tik lielā mērā?

"Pasaulē attīstās mākslīgais intelekts, arī Latvijā top novatoriskas lietas, tāpēc fiziska darba lietošanas vajadzība samazinās," — Nacionālās apvienības līderis Jānis Iesalnieks stāsta cerībā novērst viesstrādnieku bataljonu nestos draudus.

Taču arī roboti ar savu mākslīgo intelektu nav nemaz tik uzticami. Pēdējā laikā viņiem pareģo pat cilvēces kapraču likteni.

Nu, tā jau ir pavisam cita lieta. Mirt kopā ir jautrāk, ja līdz ar latviskumu Lētā nogrims angliskums, amerikāniskums un, protams, krieviskums. 

Ziņu lente
0